Zdravlje

OKSIDATIVNI STRES Najtiši neprijatelj našeg zdravlja

Možda ste za njega čuli, no najvjerovatnije niste – oksidativni stres direktno utječe na oštećenje naših stanica i DNK, razvoj bolesti i prijevremeno starenje tijela.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Iako je oksidacija prirodan proces u našem organizmu, njena kronična prisutnost i povećanje može imati ozbiljne posljedice za naše zdravlje. No, uz prave strategije, poput konzumacije antioksidansa i molekularnog vodika, možemo se učinkovito zaštititi.

Ako naučite regulirati oksidativni stres možete drastično utjecati na svoju vitalnost i dugovječnost.

Što je oksidativni stres?

Oksidativni stres nastaje kada u tijelu dođe do neravnoteže između slobodnih radikala i antioksidansa. Slobodni radikali su poput nemirnih molekula koje nastaju dok tijelo obavlja svoje svakodnevne “poslove” – probavlja hranu, diše, stvara energiju… Sve naše stanice su svakodnevno izložene napadima slobodnih radikala, a kada ih ima previše tada počinju raditi štetu, uzrokuju bolove, upale i bolesti.

Pročitajte još

Ti radikali se mogu dodatno pojačati vanjskim faktorima poput zagađenja, pušenja, nezdrave prehrane, pesticida, stresa i pretjeranog UV zračenja.

Kada su slobodni radikali prisutni u prekomjernim količinama, počinju oštećivati stanične strukture, uključujući DNK, proteine i lipide. Ovo oštećenje pridonosi starenju stanica i razvoju brojnih hroničnih bolesti poput:

Kardiovaskularnih bolesti

Neurodegenerativnih poremećaja (Alzheimerova i Parkinsonova bolest)

Dijabetesa

Autoimunih bolesti

Ubrzanog starenja kože

Karcinoma…

Antioksidansi: prirodni borci protiv oksidativnog stresa

Antioksidansi su molekule koje neutraliziraju slobodne radikale, sprječavajući štetu koju oni rade. Naš organizam prirodno proizvodi određene antioksidanse – kada je u dobroj formi. Međutim, zbog suvremenog načina života, oslabljenog imuniteta i raznih stresora u našoj okolini često je potrebno dodatno unositi antioksidanse putem hrane i dodataka prehrani.

Najpoznatiji izvori antioksidansa su:

Vitamin C i E – Štite stanice od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom.

Beta-karoten i drugi karotenoidi – Podržavaju zdravlje očiju i kože.

Polifenoli – Nalaze se u zelenom čaju, tamnoj čokoladi i crvenom vinu te pomažu u smanjenju upala.

Mogu li antioksidansi također biti štetni?

Iako su antioksidansi iznimno korisni, oni imaju određena ograničenja. Prije svega, ne znamo kada nam je točno koji potreban, a suplementiranje “na svoju ruku” nije preporučljivo pošto se neki od njih mogu taložiti u tijelu.

Također, pošto nisu svi slobodni radikali štetni, djelovanje antioksidansa može imati i negativan učinak.

Ako previše neutraliziramo slobodne radikale s prekomjernim unosom antioksidansa, možemo reducirati važne imunološke funkcije i omesti prirodne obrambene mehanizme tijela. U tom slučaju, pretjerana konzumacija može dovesti do suprotnog učinka – smanjenja sposobnosti tijela da se bori protiv infekcija i patogena ili čak izazvati prooksidativni učinak.