Kultura

Održano još jedno književno druženje zanimljivog naziva „3+3 sestre“

Riječ je o književnoj inicijativi koja se u Sarajevu, ali i nekim drugim bh. gradovima održava od jeseni 2020. godine, kada su književnice Lana Bastašić, Lamija Begagić i Lejla Kalamujić poželjele ponuditi publici jedno sasvim novo iskustvo.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

U Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, večeras je upriličeno predpraznično književno druženje zanimljivog naziva „3+3 sestre“.

Riječ je o književnoj inicijativi koja se u Sarajevu, ali i nekim drugim bh. gradovima održava od jeseni 2020. godine, kada su književnice Lana Bastašić, Lamija Begagić i Lejla Kalamujić poželjele ponuditi publici jedno sasvim novo iskustvo. Umjesto da čitaju i govore o svojim djelima, tri autorice su odlučile organizovati književnu večer na kojoj bi predstavile neke od svojih književnih suvremenica (sestara) iz regije i svijeta. Inicijativa se pokazala veoma uspješnom, pa su ubrzo uslijedila istoimena druženja u Banja Luci i Mostaru.

FOTO: LOGO
FOTO: LOGO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Večeras se, za kraj kalendarske godine, Begagić i Kalamujić pridružila mlada pjesnikinja i prevoditeljica Selma Asotić, koja je čitala poeziju savremene američke pjesnikinje Gabrielle Bates, u vlastitom prijevodu. Riječ je o prvom prijevodu Batesove na naš jezik. Begagić je predstavila posljednju knjigu „Ljeta sa Marijom“ (Fraktura, 2022) jedne od najvažnijih hrvatskih i regionalnih književnica Olje Savičević Ivančević, dok se Kalamujić odlučila sa mladu nigerijsku autoricu Kasimmu čija je prva zbirka priča „Portret za dar-mar“ nedavno objavljena za izdavačku kuću „Sandorf“.