Magazin

Odličan razlog zašto Japanci polijevaju ulicu ispred svojih kuća i trgovina

Ako nekada posjetite Japan, vrlo je moguće da ćete ugledati ljude na ulicama kako pločnike polijevaju vodom.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Taj neobičan ritual bio je posve uobičajena jutarnja aktivnost (pa čak i obaveza) građana u Kjotu, sve do sredine 70-ih godina. Uz polijevanje vodom, obavezno je bilo i metenje. Brojne ulice ondje bile su većinu vremena mokre, ali s vremenom su se „osušile“ jer je broj tradicionalnih kuća i trgovina sve manji.

Spušta temperaturu

Japanske vlasti decenijama su poticale građane da polijevaju ulice vodom, ali ne onom iz slavine, nego kišnicom ili vodom koja nije za piće, piše punkufer.hr.

Uchimizu, odnosno prskanje vodom prostor ispred vlastite kuće ili trgovine ne samo da zadržava prašinu već i spušta temperaturu u gradu tokom vrućeg ljeta jer voda isparava, a asfalt se hladi.

Također, uchimizu je i šintoistički ritual pročišćenja, kao i izraz ljubaznosti i dobrodošlice posjetiocima. Za taj ritual vrijede nepisana pravila pa je tako zabranjeno polijevati komšijin dio ulice. Također, zimi je uchimizu na pauzi kako se ceste ne bi zaledile.

Zbog globalnog zagrijavanja, posljednjih je decenija nekoliko grupa za zaštitu okoliša u Japanu uvelo programe i kojim se potiče uchimizu, a kao argumente navode istraživanje da masovno polijevanje ulica vodom može smanjiti temperaturu zraka za nekoliko stepeni.

Naučnik dr. Paul Satur smatra kako je hlađenje ulica vodom itekako korisno za našu planetu.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Manja potrošnja struje

-Građani koji praktikuju uchimizu u japanskim urbanim područjima manje koriste klima-uređaje, što značajno smanjuje njihovu potrošnju energije u domaćinstvu, a time i emisije stakleničkih plinova – otkriva Satur.

Odlučite li se na polijevanje vode ispred svoje kuće, budite oprezni da nekoga ne poprskate, a pritom koristite vodu koja nije za piće.

Prihvati notifikacije