Ekonomija

Odbor za poljoprivredu: Agrarni budžet FBiH mora biti 202 miliona KM

Odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo pripremio je amandman na Prijedlog budžeta za 2023. godinu, koji će se pred zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH naći na prvoj redovnoj sjednici, 25. januara.

FOTO: PARLAMENT FBIH
FOTO: PARLAMENT FBIH

U Zaključku se navodi da će se tražiti uvećanje budžetskih sredstava Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, tačnije poljoprivrednih poticaja, za 42 miliona maraka, kako bi se, navode “ispoštovala zakonska osnova”.

Ispoštovati zakon

Podsjetimo, predloženi agrarni budžet u FBiH za 2023. iznosi 160 miliona maraka, što je ispod zakonskog minimuma, ali i očekivanja poljoprivrednika. U obrazloženju amandmana, Odbor za poljoprivredu je pojasnio da je Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivrednom i ruralnom razvoju definirano da se sredstva za novčane podrške osiguravaju u budžetu FBiH i iz drugih izvora, kao i da je visina tih sredstava od tri do šest posto iznosa budžetskih prihoda i primanja u tekćoj godini.

“U skladu s navedenom zakonskom odredbom potrebno je minimalno u budžetu FBiH predvidjeti tri posto iznosa budžetskih prihoda, s obzirom na to da je za ovu godinu budžet planiran u iznosu od 6.725.847.563 KM, iznos za sredstva za novčane podrške u poljoprivredi treba da bude 202.000.000 KM”, navedeno je u obrazloženju.

Iz tog razloga je, dodaju, potrebno da se predloženi agrarni budžet uveća za 42 miliona maraka i da se ta sredstva iskoriste za povećanje i modernizaciju poljoprivredne proizvodnje. Istaknuto je da u FBiH ima 92.112 poljoprivrednih gazdinstava, a da je njih 11.579 lani ostvarilo novčani poticaj, na osnovu čega Odbor zaključuje kako “imamo veliki broj poljoprivrednih proizvođača koji nemaju dovoljan obim proizvodnje i ne ispunjavaju uslove prema sadašnjem pravilniku za ostvarivanje poticaja”.

Pomoći malim proizvođačima

Namjera je, kako dalje navode, da se povećanjem agrarnog budžeta riješi ovaj problem, gdje bi traženim sredstvima u najvećoj mjeri bili obuhvaćeni mali proizvođači, kako bi poticajima povećali i unaprijedili svoju proizvodnju i na taj način postali samoodrživi, tj. da se naprave nove mjere poticaja, a kao jedna od njih predloženo je uvođenje podrške start-up u poljoprivredi.

“Poljoprivredni proizvođači moraju osjetiti punu podršku i na kraju ove godine moramo imati konkretne rezultate. U vrijeme nestašica i drastičnih poskupljenja, uzrokovanih prvobitno korona virusom pa nakon toga i ruskom agresijom na Ukrajinu, povećanje domaće proizvodnje hrane treba biti jedan od prioriteta novih vlasti. Zbog toga, tražimo povećanje budžeta za ovu namjenu, kao prvi korak u jačanju poljoprivrede te jačanju naše države”, istaknuo je predsjednik Odbora, Sandi Salkić u svojoj izjavi.

Na zakazanu sjednicu, naredne sedmice, će doći i predstavnici poljoprivrednika, potvrdio je Agroklubu, Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH. Za danas je najavljen sastanak predstavnika poljoprivrednih udruženja s područja Federacije.

“Očekujemo dolazak predstavnika svih kantonalnih udruženja kako bismo još jednom definirali naš stav. Mi nećemo odustati od već traženog iznosa od minimalno 200 miliona KM za agrarni budžet”, poručio je Bićo.