Magazin

Obukli ste se toplo, a stopala su vam i dalje hladna? Obratite se ljekaru, to može da ukaže na 5 opasnih bolesti 

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Ako ste sigurni da hladnoća stopala nije prisutna zbog trenutne temperature, dobro obratite pažnju na moguće zdravstvene probleme. 

Hladna stopala mogu da budu normalan odgovor vašeg tijela na temperaturu, ali ponekad mogu biti povezana i sa zdravstvenim stanjima koja traže liječenje. One mogu da predstavljaju znak loše cirkulacije, a mnogi ljudi hladnoću prepišu činjenici da su zimogrožljiviji u odnosu na druge. 

Ipak, među oboljenjima na koja hladnoća stopala može da ukaže, nalaze se dijabetes i anemija. Simptomi koji mogu da dođu zajedno sa hladnim stopalima i ukažu na zdravstveno stanje uključuju: slabost i bol u rukama i stopalima, osjetljivost na hladnoću, boja vaše kože se mijenja kada vam je hladno ili ste pod stresom, osjećaj ukočenosti dok se zagrijavate ili oslobađate od stresa. 

Dakle, ako su vam stopala često hladna, možda imate jedan od ovih zdravstvenih problema: 

Dijabetes 

Ukoliko već imate dijabetes, onda bi trebalo da znate da je moguća pojava komplikacije koja se naziva periferalna neuropatija. Ona oštećuje nerve u stopalima, zbog čega možete osjećati hladnoću, iako vam se na dodir čini da su stopala topla. Ono što ovo komplikaciju može da izazove jesu povrede, autoimune bolesti, alkohol, nedostatak vitamina, neaktivna štitna žlijezda i ljekovi. 

Neaktivna štitna žlijezda 

Štitna žlijezda takođe može da bude kriva za hladna stopala. Slaba aktivnost štitne žlijezde naziva se hipotiroidizam, a utječe na hormone koji pretvaraju hranu i kiseonik u energiju. Ako imate nedovoljno aktivnu štitnu žlijezdu, ona ne oslobađa dovoljno hormona. Može vam biti hladno po cijelom tijelu, uključujući i stopala. 

Rejnoov sindrom 

Ovaj sindrom uzrokuje da vaše tijelo pretjerano reaguje na hladnoću. Kada temperatura padne, vaši prsti na rukama i nogama mogu biti ukočeni. Ponekad mijenjaju i boju, od blijede, crvene, pa do modre. Bolest se javlja usljed prekida cirkulacije koja nastaje zbog grča krvnih sudova. Ona znači da imate probleme sa nekim od vaših arterija – krvnih sudova koji prenose krv od srca do ostatka tijela. Rejnoov sindrom češće pogađa žene nego muškarce. 

Anemija 

Vaša hladna stopala mogu biti znak da ste anemični. To znači da vaše tijelo nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca ili da nisu dovoljno zdrava da obavljaju svoj posao prenosa kiseonika iz pluća u ostatak vašeg tijela. Obratite se svom ljekaru ako osjetite simptome anemije, piše Mondo. 

Visok holesterol 

Ako imate visok holesterol, možda ćete imati veći rizik od problema sa cirkulacijom, što dovodi do hladnih stopala. Problemi sa cirkulacijom rezultat su nakupljanja holesterola i upale u vašim krvnim sudovima. 

Prihvati notifikacije