Region

Obrat situacije: Vučić naredio da se uklone barikade na sjeveru Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas se sastao sa direktorom Kancelarije za Kosovo Petrom Petkovićem nakon čega je, uz kako je rekao "čvrste garancije SAD i EU da neće biti novih hapšenja", pozvao Srbe na Sjeveru Kosova da se povuku.

FOTO: BUDUCNOSTSRBIJEAV/INSTAGRAM
FOTO: BUDUCNOSTSRBIJEAV/INSTAGRAM

Petković je rekao da će se Vučić večeras nakon 19 sati sastati sa Srbima na sjeveru Kosova te će tada vidjeti da li su i oni odlučni da uklone barikade sa sjevernih graničnih prijelaza.

Prvi zahtjev Srba je ispunjen, kaže on, navodeći da je reč o puštanju Dejana Pantića, bivšeg policajca koji je uhapšen prije 20 dana nakon čega su i postavljene barikade.

Predsjednik Srbije je pozvao Srbe, prenosi Petković, da se povuku sa barikada.

“U 19 sati Vučić kreće u pravcu administrativne linije”, dodao je, napominjući još jednom da mu predstoji sastanak sa predstavnicima kosovskih Srba.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju rekao je u zgradi Vlade Srbije da su dobili jake garancije od SAD i EU u vezi sa zahtjevima Srba kao uslov da se povuku sa barikada. Naveo je kako je ispunjen prvi zahtjev – puštanje Pantića, potom drugi zahtjev – garancije da ne postoje spiskovi za hapšenje Srba koji su na barikadama te na kraju treći zahtjev – garancije KFOR-a.

Prihvati notifikacije