Kultura

Objavljen repertoar NPS do kraja sezone: 58 naslova, pet premijera i novo izdanje "Kulture na ulice!"

Narodno pozorište Sarajevo obavještava sve ljubitelje teatarske umjetnosti da je od danas moguće izvršiti rezervaciju ulaznica do kraja umjetničke sezone 2023/24.

repertoar nps
FOTO:

Naime, krovna teatarska kuća u Bosni i Hercegovini objavila je repertoar za naredna tri mjeseca i to za april, maj i juni 2024. godine.

Pročitajte još

Također, ovim putem obavještavamo cijenjenu javnost da je došlo do promjene cijena ulaznica za predstave u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo, a novicjenovnik dostupan je na zvaničnoj web stranici Kuće na Obali.

58 naslova, pet velikih premijera

U naredna tri mjeseca 2024. godine (april, maj i juni) publika će moći uživati u velikom broju, dramskih, opernih i baletnih predstava. Također, u naredna tri mjeseca Narodno pozorište će producirati i pet premijernih izvođenja.

repertoar nps
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Prva premijera je jazz opera “Blue Monday” kompozitora Georgea Gershwina, u režiji Aleksandra Nikolića, a pod dirigentskom palicom maestra Bakira Samardžića koji će dirigovati orkestrom Sarajevske filharmonije. Koreografkinja je Belma Čečo-Bakrač.

U jazz operi “Blue Monday” učestvuju Ileš Bečei, Melisa Hajrulahović -Tomić, Tomislav Perić, Siniša Markanović, Nedim Bašić, Adis Ismić, Željka Katavić Pilj i Dorijan Marić i članovi baletnog ansambla NPS.

Jazz opera “Blue Monday” premijerno će biti izvedena 22. marta sa početkom u 19:30 sati, a prvo reprizno izvođenje očekuje nas 23. marta u istom terminu.

U srijedu 27. marta svi ljubitelji baletne umjetnosti, povodom Međunarodnog dana teatra, moći će uživati u igri solista i ansambla baleta NPS kada će na sceni NPS biti izveden baletni klasik “Posljednja noć; Šeherzada” u koreografiji i režiji Vesne Orlić.

Dramska predstava “Seljačka opera” autora Darvasa Benedeka i Pintera Bele, u režiji Andrasa Urbana premijerno će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 17. aprila, a prva repriza je dan kasnije 18. aprila.

Publika će imati priliku isti naslov pogledati 13. i 17. maja, te 11. juna.

Nakon “Seljačke opere” očekuje nas još jedan dramski spektakl “Romeo i Julija” autora Williama Shakespearea, u režiji Lee Delong koja se bavi pozorišnim klaunom i predstava će u potpunosti biti rađena sa klaunovima.

Premijera dramske predstave “Romeo i Julija” je na repertoaru 27. maja, prva repriza je 28. maja. Do kraja sezone očekuje nas još jedno izvođenje ovog naslova i to 14. juna.

Nakon dvije dramske premijere publiku očekuje i premijera baletnog klasika “Carmen” kompozitora Georgesa Bizeta, u koreografiji Valentine Turcu poznate baletne plesačice i koreografkinje.

Premijerno izvođenje je planirano za 5. juni, dok će prva repriza biti izvedena dan kasnije 6. juna. U predstavi ćemo uživati u igri baletnog ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo.

Za kraj sezone slijedi operna poslastica “Figarov pir” kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta, u režiji Ivana Lea Leme. U predstavi ćemo gledati i slušati soliste i hor Opere NPS, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestra Ana Zorana Brajović. Premijera je 28. juna, a prva repriza 29. juna. Inače ovo će reditelju Ivanu Leu Lemi biti treći naslov koji postavlja na scenu NPS, nakon velikog uspjeha sa opernim predstavama “La boheme” i “Mala Floramye”.

Rezervacije je moguće izvršiti putem oficijelne web stranice NPS, odnosno klikom na link.

Podsjećamo da će Narodno pozorište Sarajevo, putem svojih zvaničnih platformi, blagovremeno obavijestiti javnost o terminima i lokacijama izvođenja svih naslova u sklopu specijalnog programa “Kultura na ulice 2024!” koji počinje u maju mjesecu.