Svijet

Njemačka protjerala Yanisa Varoufakisa i zabranila mu da govori o Gazi

Yanisu Varoufakisu je zabranjeno, ne samo da posjeti Njemačku, već i da učestvuje na video konferencijama o politici koje se održavaju u Njemačkoj.

FOTO: EPA-EFE/ANGELO CARCONI
FOTO: EPA-EFE/ANGELO CARCONI

“Danas je njemačko ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo “betätigungsverbot” protiv mene, zabranu bilo kakve političke aktivnosti ne samo zabrane posjete Njemačkoj, već i učešća na Zoom događajima koji se održavaju u zemlji. Ne dozvoljavaju čak ni da se moj snimljeni video pusti na njemačkim događajima.”, rekao je Varoufakis na društvenoj mreži X.

Njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je zabranu suosnivača DiEM25 Yanisa Varoufakisa nakon što je policija zatvorila Palestinski kongres koji je trebao biti održan u Berlinu od 12. do 14. aprila.

To podrazumijeva ne samo zabranu ulaska u Njemačku, već čak i zabranu bilo kakvog oblika online sudjelovanja i aktivnosti na političkim događajima u zemlji, pri čemu njemačka vlada prelazi granice autoritarnosti, piše Forbes.

Zabrana je uslijedila nakon što je Varoufakis trebao održati govor na Palestinskom kongresu u Berlinu u petak, pozivajući na univerzalna ljudska prava i u Izraelu i u Palestini, samo da bi njemačka policija upala na mjesto događaja i raspustila događaj. Zbog toga je Varoufakis u cijelosti objavio svoj govor na X, na što je njemačka vlada odlučila da se obračuna sa osnivačem MERA25 na istinski šokantan način.

Ostale dvije osobe za koje je izrečena slična zabrana su akademik Salman Abu Sitta i hirurg i rektor Univerziteta u Glasgowu Ghassan Abu Sittah, koji je uhapšen i podvrgnut trosatnom ispitivanju na aerodromu u Berlinu. Njih dvoje su također trebali učestvovati na Palestinskom kongresu koji su organizirali Jevrejski glas za mir i MERA25 Njemačka, sa zahtjevom za prekidom vatre i okončanjem genocida u Gazi u središtu skupa.

Konferencija je bila zajednička inicijativa berlinske organizacije Jüdische Stimme für Gerechten Frieden u Nahostu (Jevrejski glas za pravedni mir na Bliskom istoku) i DiEM25, a neophodna sredstva su uspješno osigurana donacijama kako bi se osiguralo da Palestinski kongres mogao krenuti naprijed.

Karin de Rigo, glavni kandidat MERA25 za evropske izbore u Njemačkoj, trebala je moderirati panel diskusiju s Varoufakisom i održati završnu intervenciju. “Solidarni smo sa svima onima koji traže pravdu i posvećeni smo principima demokratije i ljudskih prava. Ovaj Kongres predstavlja značajan trenutak za one od nas koji se zalažemo za prava Palestinaca, nudeći platformu za solidarnost protiv represije i put za angažovanje njemačke vlade po pitanjima odgovornosti.”, rekla je.