Svijet

Nekoliko država članica UN-a traži od Vijeća sigurnosti da spasi Rafah od "prijeteće katastrofe"

Nekoliko država članica Ujedinjenih nacija (UN) zatražilo je u srijedu od Vijeća sigurnosti da preuzme odgovornost za uspostavljanje primirja u Pojasu Gaze.

Gaza ruševine
FOTO: ANADOLIJA

“Vjerujemo da Vijeće sigurnosti treba preuzeti svoju odgovornost i djelovati odmah i zaustaviti borbe, spašavajući Rafah od ove katastrofe kojom se prijeti”, rekao je palestinski izaslanik pri UN-u Riyad Mansour u ime zemalja, koje uključuju Turkiye i članice Arapske grupe, javlja Anadolu.

Pročitajte još

Mansour je novinarima u New Yorku rekao da bi voljeli da Vijeće sigurnosti djeluje što je brže moguće u okviru svog mandata i moći.

Rekao je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prošlog petka objavio svoju namjeru da izvrši invaziju na Rafah i stvori uslove za “moguće potiskivanje” miliona Palestinaca iz Gaze na Sinaj u Egiptu.

Izraelska vojska planira da pokrene kopnenu ofanzivu u Rafahu kako bi porazila ono što Tel Aviv naziva preostale “bataljone Hamasa”. Planovi su izazvali zabrinutost zbog humanitarne katastrofe.

“Naš napor je da učinimo sve što je moguće da zaustavimo Izrael da počini ovaj zločin depopulacije Pojasa Gaze i odmah zaustavi rat. Garancija za to je rezolucija koja poziva na prekid vatre, a nadamo se da će Vijeće sigurnosti ispuniti tu odgovornost”, dodao je Mansour.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima na Pojas Gaze gdje je od 7. oktobra ubijeno oko 28.567 Palestinaca.