Region

Njemačka oštro poručila: Iritantno je kad Vučić krivce proglašava žrtvama

Glasnogovornik njemačke vlade poručio je da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić treba biti svjestan svoje odgovornosti za mir u regiji.

FOTO: EPA-EFE/DIMITRIJE GOLL
FOTO: EPA-EFE/DIMITRIJE GOLL

Iz Njemačke vlade su pozvali Aleksandra Vučića da djeluje i učini sve da se situacija deeskalira.

“Nakon nedavne eskalacije nasilja na sjeveru Kosova, njemačka vlada je pozvala srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da djeluje. Mora biti svjestan svoje odgovornosti za mir u regiji i učiniti sve da deeskalira”, rekao je u petak glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova u Berlinu.

Dodao je da to što Vlada Srbije organizuje dan žalosti za ubijene ne doprinosi deeskalaciji i da Srbija treba nedvosmisleno pozvati na odustajanje od nasilja. Također, prema njegovim riječima, potrebno je razjasniti porijeklo velikog broja pronađenog oružja.

“Iritantno je gledati kako predsjednik Srbije krivce proglašava žrtvama”, rekao je.

Na sjeveru Kosova, prema informacijama Vlade Kosova, 30 naoružanih i maskiranih osoba otvorilo je u nedjelju vatru na kosovsku policiju u selu nedaleko od granice sa Srbijom. Zatim su zauzeli srpski pravoslavni manastir. Policajac i tri napadača ubijeni su tokom razmjene vatre, navodi policija.

Kosovski premijer Albin Kurti govorio je o terorističkom napadu koji su izveli kriminalci potaknuti iz Srbije. Srbija i Vučić odbacili su optužbe.

U međuvremenu je bivši potpredsjednik Srpske stranke na Kosovu Milan Radoičić preko advokata priznao da je organizovao napad. Zbog toga je podnio ostavku na mjesto unutar stranke. Kako se navodi u saopćenju, o tome nisu obaviješteni ni srbijanski ni vrh kosovskih Srba.

Prihvati notifikacije