Region

Milanović: Plenković je ostao premijer jer je takav izborni sistem, 60 posto birača je htjelo da ode

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović učestvuje danas na obilježavanju 33. godišnjice osnivanja 2. gardijske brigade Gromovi, a tom prilikom je dao izjavu medijima u kojoj se osvrnuo na ponovni mandat premijera Andreja Plenkovića.

FOTO: SLOBODNA DALMACIJA
FOTO: SLOBODNA DALMACIJA

O tome zašto ga jučer nije bilo u saboru kazao je:“Nisam ni prošli put došao, smatram da nije potrebno. Ko me optužio za nepoštivanje? Premijer. A normalno, počeo je prijetiti prvog dana mog mandata nakon izborne pobjede”, rekao je.

Ponovio je još jednom da nije došao jer nije došao ni prošli put, jer smatra da u saboru predsjedniku nije mjesto.

Osvrnuo se i na novu vladu.

“Nisam opozicija. Ono što sam napravio u kampanji napravio bih opet. Ustav to ne priječi. To što je jedna grupa politički pristrana, to je jedna stvar, a ako Ustav nešto ne brani, to je dopušteno. Nikakav duh Ustava ne treba dok postoji slovo Ustava. Ovo nije nova vlada, to je stara vlada, sve isto, i premijer je isti i samo neka prijeti i upire prstom”, rekao je.

Kaže da nema razloga očekivati ništa novo, a dodao je i da DP-ovi birači sigurno nisu glasali za Plenkovića.

“On je što se tiče većine hrvatskih birača dobio šup-kartu. A on je i dalje premijer jer je takva kombinacija napravljena, takav je izborni sistem”, rekao je.

Dodao je da rezultati izbora pokazuju da je preko 60 posto birača željelo da Plenković ode, a zasad nije otišao.

“Imamo premijera koji sistemski krši Ustav i hvali se time, gazi ga, cipelari ga. Mislim na njegove riječi. Čovjek kaže da ga Ustav obavezuje samo u normalnim prilikama s normalnim osobama. Ustav ga ne obavezuje, radi protuustavno. Koje je rješenje, koji lijek? Zašto se USUD samoinicijativno ne oglasi i kaže da premijer krši Ustav? Vlada i predsjednik moraju sarađivati”, poručio je Milanović.