Krastavce možemo podijeliti u dvije osnovne kategorije: krastavci za salatu (svježi) i krastavci za kiseljenje. Svježi krastavci su veći, imaju deblju kožu i lakše se režu, a sorte za kiseljenje su manje i imaju tanju kožu.
Krastavac uspijeva u umjerenoj i tropskoj klimi pa ga ima diljem svijeta, a smatra se da potječe iz Indije i s Bliskog Istoka. Prvi put se spominje otprilike 2500. godine prije Krista. U Europu je donesen u 11., a u Ameriku u 16. stoljeću. Danas je najveći svjetski uzgajivač krastavaca Kina, a potom slijede Iran, Meksiko i Španjolska.
Protuupalna svojstva
Krastavac nije detaljno istražen poput ostalog povrća, ali to ne umanjuje njegovu nutritivnu vrijednost. Bogati je fitotvarima koje posjeduju antioksidativna i protuupalna svojstva, a ističu se lignani (pinoresinol) i flavonoidi (kvercetin, kemferol), čemu dodatno pridonosi i udio poznatih nutrijenata, poput vitamina C, beta-karotena i mangana.
Istraživanja na životinjama dokazala su da ekstrakti krastavca pružaju specifičnu antioksidativnu zaštitu neutraliziranjem slobodnih radikala te povećanjem antioksidativnog kapaciteta. Istim istraživanjima dokazana je inhibicija upalnih enzima, što krastavcu daje i protuupalna svojstva. Krastavac sadrži još jednu fitotvar – kukurbitacin, koji mu daje gorkast okus (pogotovo kad je star). Najnovija istraživanja, zasad u početnoj fazi te provođena samo u laboratoriju, usmjerena su upravo na te spojeve i njihovo potencijalno antikancerogeno djelovanje.
Za energiju, ljepotu i zdravlje
Od standardnih nutrijenata, uz već spomenuti antioksidativni vitamin C i beta-karoten, potrebno je osvrnuti se i na biotin te vitamin B1, koji su bitni za stvaranje energije, zdravlje kože i živčanog sustava. Od minerala su u krastavcu, uz mangan, zastupljeni antioksidativni bakar, kalij koji je važan za održavanje krvnog tlaka i zdravlje bubrega, fosfor – glavni element za izgradnju kostiju te magnezij koji je potreban za pravilno funkcioniranje mišića i živčanog sustava.
Svjež krastavac je namirnica izraženih antioksidativnih svojstava i male kalorijske vrijednosti. Većina nutrijenata sadržana je u kori i sjemenkama, ali se kora obično odstranjuje prije konzumiranja. Odličan su dodatak miješanim salatama, salati od tune ili piletine, a vrlo su ukusni i kao samostalna salata, začinjeni uljem, octom i malo soli. Osvježavajućeg je okusa, i to ga čini odličnom namirnicom za vruće ljetne dane.