Politika

Nikšić: "Marin Vukoja će dobiti podršku da bude sudija Ustavnog suda BiH"

Nikšić je podsjetio kako je Milorad Dodik ukazom o neprimjenjivanju zakona visokog predstavnika Christiana Schmidta ušao u teren krivičnog djela – pred nama je očekivanje da vidimo funkcionišu li pravosudne institucije BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ovo nije ono oko čega smo se dogovarali, što smo željeli da radimo u ovom periodu, kazao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić za Federalnu televiziju komentarišući trenutno stanje u državi.

Preko noći se stvari ne mogu promijeniti, ali treba biti realan, kazao je on – za ovih nekoliko mjeseci su napravili neke značajne iskorake.

Kad je u pitanju izlazak iz krize – za nastavak rada, saradnje, priče na državnom nivou jeste pitanje odnosa prema zakonima koji predstavljaju udar na ustavni poredak, što su jasno rekli i predstavnici međunarodne zajednice, istakao je Nikšić.

Nikšić je podsjetio kako je Milorad Dodik ukazom o neprimjenjivanju zakona visokog predstavnika Christiana Schmidta ušao u teren krivičnog djela – pred nama je očekivanje da vidimo funkcionišu li pravosudne institucije BiH.

“Drugi scenarij je da u periodu pred nama shvate svi akteri na političkoj sceni da od ovakvog ponašanja nema ništa, da građani nemaju nikakve koristi, a ponajmanje građani RS-a”, istakao je Nikšić.

Nikšić je govorio i o onome što se dešava iza iza kamera – Dragan Čović je, kaže, puno tvrđi pregovarač o konkretnim stvarima. Narativ na tim sastancima je drugačiji: “Mi se vrlo brzo dogovorimo oko nekih stvari. Čak i ono što smo se dogovarali – to se i realizovalo. Usvojen je budžet BiH koji je uvećan za 200 miliona KM, što je omogućilo da u punom kapacitetu profunkcionišu institucije BiH, da vojnici, carinici, policajci dobiju plate. Do jučer niko nije želio da se javlja na konkurs u te institucije – sad je obratno“.

Neke stvari su se pomakle sa mrtve tačke, smatra Nikšić – no onda se upadne u krizu: “Ali na ovim posljednjim sastancima je rečeno – i SNSD-a, a pozicija Trojke i HDZ-a je bila jasna – da BiH bude dio Evropske unije”.

Pročitajte još

“Mi ne želimo da se pravimo mrtvi, ne možemo da prihvatimo da se ponašamo kao da se ništa nije desilo u BiH”, poručio je Nikšić.

Vijeće ministara BiH nikad nije brže formirano, naveo je Nikšić i složio se sa izjavom da je danas “na aparatima”, ali da ipak radi. Što se tiče novog ministra finansija BiH, podsjetio je da je to pozicija koja pripada SNSD-u: Ali, da bismo nastavili se ponašati normalno, očekujemo da neka prethodna pitanja riješimo”.

Naveo je kako svi razgovaraju – ili pokušavaju razgovarati: “Imali smo pola države koja je proglasila da ne važe pravni sistem države. To nije normalno stanje. Polako ćemo rješavati sve te probleme. Visoki predstavnik je već stavio te zakone van snage. Puno je lakše voditi populističku politiku – biti krut, ne damo, držimo, svađamo se… Ko od toga ima koristi?”.

Nikšić je još jednom naglasio kako su, kad su krenuli, rekli da su jako opredijeljeni i da pružaju šansu kompromisu, razgovoru, dogovaranju – ali kompromisa nema, razgovora nema, dogovaranja nema na uštrb države.

Direktor Elektroprijenosa BiH bit će Bošnjak – zbog principa rotacije, kazao je Nikšić, a kad je u pitanju imenovanje za zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma FBiH, to je pozicija koja pripada parlamentarnoj većini, čiji je Arnel Isak dio.

“Marin Vukoja će dobiti podršku da bude sudija Ustavnog suda BiH”, siguran je Nikšić.

Dodao je i kako su strane sudije u tom tijelu u ovom trenutku potrebne – ali da je, u slučaju da u njemu budu samo sudije iz BiH, etničko glasanje crvena linija. BH gas može biti nosilac investicije u Južnu interkonekciju, ističe Nikšić – nema potrebe za novim preduzećem, na njegovom čelu može biti i HDZ-ov čovjek.

Što se Izbornog zakona tiče, idealno je, kaže, da se članovi Predsjedništva BiH biraju iz Parlamantarne skupštine BiH.

Nikšić je kazao i kako je rebalans budžeta FBiH uvjetovan tehničkim stvarima – usvojeni su amandmani koji se zbog tehničkih grešaka kod kodova ne mogu ispraviti kao tehničke greške nego rebalansom, a pokazale su se potrebe za dodatnim sredstvima.

Prihvati notifikacije