Čuveni doktor Vojislav Perišić nedavno je razbio uvrježenu zabludu o toploj vodi sa limunom kao univerzalno zdravom jutarnjem ritualu.
„Topla voda sa limunom može samo da raširi želudac i privremeno umanji osjećaj gladi. Ja sam bio veliki štreber, pripremao sam ispit od prve do zadnje strane. Limun je slaba limunska kiselina, a slabe kiseline suzbijaju disocijaciju jakih kiselina. Kad stavite limunov sok u čašu vode, limunska kiselina kao slaba kiselina suzbija lučenje jake kiseline u želucu, hlorovodonične kiseline. Nama je zato prijatnije kad je popijemo“, otkrio je dr Vojislav za Mondo.
„U mom selu ovako se počinjao doručak – kafena kašika meda, čašica rakije i tuska kafa. Znate zašto? Med da pojača moždane aktivnosti i da ujutru budemo bistriji, kafa da budemo pametniji, a rakija da budemo raspoloženiji. Moj deda je to stalno uzimao“, rekao je dr Perišić.
„Svaki med, pravi med je sterilan. U njemu nikada nema nijedne štetne bakterije. Med je kao melem na ranu, veoma je koristan za upalni proces. Treba ga koristiti, ali ne treba pretjerivati. Od meda se pravi jedan preperat koji se zove perga. U pergi se nalazi 35 hemijskih jedinjenja koji imaju snažan uticaj na nervni sistem i poboljšavaju funkcije nervnog sitema“, rekao je dr Voja i objasnio zašto je med dobar za zdravlje:
„U tom smislu, med poboljšava naše kognitivne funkcije. Treba ga uzimati. Ne valja mnogo jer pankreas ne može da savlada veliku količinu, ali tri puta dnevno po kašičica meda je sasvim dovoljno.
Ja ga ne uzimam jer imam dijabetes, ali, postoji ali. Kisele jabuke, kožare, su odlične. Mnogi se smeju, ali velika je korist od njih. Organska kiselina koja se apsorbuje, ne opterećuje pankreas, a utiče na sve. Ja pojedem tri jabuke dnevno i ne skače šećer. Kad pojedem druge, šećer skače na 20“, otkrio je prof. dr Vojislav Perišić.