No, isto tako, brzo i propadnu. Ljeti posebno, kada se temperature podignu, često se već nakon jednog dana počnu pojavljivati tamne mrlje, mekani dijelovi i u najgorem slučaju – rojevi voćnih mušica. Mnogi ih, razočarani, prestanu kupovati u većim količinama.
Ali postoji jednostavan trik koji vam može pomoći da ih duže sačuvate svježima – i to bez ikakvih posebnih uređaja. Jedan ljubitelj banana podijelio je svoje iskustvo: godinama je bezuspješno pokušavao spriječiti prerano kvarenje banana koje je redovno završavalo u smeću.
Navika mu je bila da ih ostavlja u činiji s ostalim voćem, što se činilo logičnim, ali rezultati su svaki put bili isti – voće bi već drugi dan izgubilo boju i teksturu.
Jednostavna promjena
Promjena je došla sasvim slučajno – dok je raspakivao namirnice, banane su ostale same na kuhinjskoj ploči, daleko od ostalog voća. Sljedećeg dana izgledale su neočekivano svježe. I ne samo to – u narednim danima održale su se čvrstima i bez uobičajenih tamnih mrlja, piše Express.
Kako se ispostavilo, odvajanje banana od drugog voća – posebno onog koje ispušta etilen, poput jabuka – može znatno usporiti njihovo sazrijevanje. Najgora moguća stvar je upravo zajednička činija, gdje se gasovi miješaju i ubrzavaju truljenje.
Od tada ih odlaže na mirno, suvo mjesto u kuhinji, dalje od sunca i toplote. Na taj način traju i do sedam dana duže nego inače. Iako nije otkrio toplu vodu, pokazalo se da je ponekad upravo najjednostavnije rješenje – najbolje, prenosi Dnevno.hr.