Magazin

Nikad ne čuvajte na banane ovaj način, propast će već drugi dan

Banane su jedno od onih voća koje svi volimo imati pri ruci – zdrave su, zasitne i brzo se pojedu.

banane zelene banane zute banane zrele
FOTO: PIXABAY.
Ilustracija

No, isto tako, brzo i propadnu. Ljeti posebno, kada se temperature podignu, često se već nakon jednog dana počnu pojavljivati tamne mrlje, mekani dijelovi i u najgorem slučaju – rojevi voćnih mušica. Mnogi ih, razočarani, prestanu kupovati u većim količinama.

Ali postoji jednostavan trik koji vam može pomoći da ih duže sačuvate svježima – i to bez ikakvih posebnih uređaja. Jedan ljubitelj banana podijelio je svoje iskustvo: godinama je bezuspješno pokušavao spriječiti prerano kvarenje banana koje je redovno završavalo u smeću.

Navika mu je bila da ih ostavlja u činiji s ostalim voćem, što se činilo logičnim, ali rezultati su svaki put bili isti – voće bi već drugi dan izgubilo boju i teksturu.

Jednostavna promjena

Promjena je došla sasvim slučajno – dok je raspakivao namirnice, banane su ostale same na kuhinjskoj ploči, daleko od ostalog voća. Sljedećeg dana izgledale su neočekivano svježe. I ne samo to – u narednim danima održale su se čvrstima i bez uobičajenih tamnih mrlja, piše Express.

Kako se ispostavilo, odvajanje banana od drugog voća – posebno onog koje ispušta etilen, poput jabuka – može znatno usporiti njihovo sazrijevanje. Najgora moguća stvar je upravo zajednička činija, gdje se gasovi miješaju i ubrzavaju truljenje.

Od tada ih odlaže na mirno, suvo mjesto u kuhinji, dalje od sunca i toplote. Na taj način traju i do sedam dana duže nego inače. Iako nije otkrio toplu vodu, pokazalo se da je ponekad upravo najjednostavnije rješenje – najbolje, prenosi Dnevno.hr.