Magazin

Nije samo dekoracija! Znate li zašto u restoranima često na vrhu jela dobijete i peršun?

Peršun nije tu samo za dekoraciju, saznajte od kada potiče to pravilo i razloge zašto ga kuhari stavljaju u jela.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

Osvježavanje daha grickanjem svježeg peršuna seže još u doba starih Rimljana. Oni su nakon jela znali grickati peršun. Moguće da je to jedan od razloga zašto je nastao običaj stavljanja komada ove biljke na tanjire u mnogim restoranima diljem svijeta, piše The Kitchn.

Drugi je razlog dekoracija jela, a navodno je to poteklo od mesara u davnim vremenima koji su oko svježeg ili pečenog mesa stavljali i peršin kako bi hrana bila primamljivija kupcima.

Kasnije su restorani to počeli kopirati. Do 1915. godine gotovo u svakom restoranu na tanjir se stavljao peršun. Nekim gostima to je znalo smetati jer su sumnjali kako su dobili komad biljke koja je prije toga bila na tuđem tanjuru. Naravno, treći razlog zašto se peršun nađe na serviranom obroku jest poboljšavanje okusa hrani, no u tom slučaju najčešće se nasjecka pa pospe po jelu koje je već na tanjiru, prenosi Danas.rs.

Zašto je peršun dobar za svježi dah? U peršinu se nalazi visoka koncentracija klorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One se počinju razvijati nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha.

Prednosti

Peršin je posebno dobro sažvakati nakon što se pojedu jela puna češnjaka ili luka. Osim peršuna, pomažu i svježa menta, bosiljak i ružmarin. Još neke prednosti ove biljke:

djeluje kao antioksidans

pomaže da koža izgleda mlađe

pročišćava tijelo od toksina

otapa višak masnoća u tijelu

čisti bubrege

djeluje protuupalno

jača imunitet

prepun je vitamina C

sadrži mnoge minerale.