Magazin

NIJE BUREK, ALI JESTE ČEBUREK U istočnoj Evropi ludi su za ovom vrstom pite, recept je prejeftin

Čeburek je jeftina i vrlo jednostavna pita od tijesta punjenog mljevenim mesom koja se prži u dubokom ulju, a omiljena je ulična hrana u bivšim sovjetskim republikama.

FOTO: PRINTSCREEN/IG
FOTO: PRINTSCREEN/IG

Ova inicijalno „ulična hrana“ postala je popularna u bivšim sovjetskim republikama tokom 20. vijeka, ali je i danas omiljeni gastronomski izbor mnogih Ukrajinaca i Rusa.

Čeburek sastojci:

500 g brašna

250 ml tople vode

1 kašičica soli

2 kašike ulja

400 g mljevenog mesa (najbolje jmešavina svinjskog i junećeg mesa)

1 mali luk, sitno isjeckan

2 čena bijelog luka (opciono), isjeckana

50 ml vode

so i biber po ukusu

svjež peršun ili mirođija (opciono)

ulje (suncokretovo ili neko drugo biljno)

Čeburek priprema:

U činiji pomiješati brašno i so, postepeno dodavati toplu vodu i ulje i zamijesiti glatko tijesto. Tijesto treba da bude mekano, ali ne lepljivo. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.

Zatim u činiji pomiješati mljeveno meso, crni luk, bijeli luk, vodu, so, biber i začinsko bilje po želji. Smeša treba da bude sočna, ali ne previše rijetka. Tijesto podijeliti na manje loptice (veličine mandarina) i svaku lopticu razvaljati u tanak krug.

Na jednu polovinu kruga stavite 1-2 kašike fila, a drugom polovinom preklopite fil da dobijete polumjesec. Dobro pritisnite ivice viljuškom da zapečatite čeburek. Zagrejte ulje u dubokom tiganju ili loncu. Ulje treba da bude dovoljno vruće, oko 180 stepeni Celzijusa, piše luftika.rs.