Ova inicijalno „ulična hrana“ postala je popularna u bivšim sovjetskim republikama tokom 20. vijeka, ali je i danas omiljeni gastronomski izbor mnogih Ukrajinaca i Rusa.
Čeburek sastojci:
500 g brašna
250 ml tople vode
1 kašičica soli
2 kašike ulja
400 g mljevenog mesa (najbolje jmešavina svinjskog i junećeg mesa)
1 mali luk, sitno isjeckan
2 čena bijelog luka (opciono), isjeckana
50 ml vode
so i biber po ukusu
svjež peršun ili mirođija (opciono)
ulje (suncokretovo ili neko drugo biljno)
Čeburek priprema:
U činiji pomiješati brašno i so, postepeno dodavati toplu vodu i ulje i zamijesiti glatko tijesto. Tijesto treba da bude mekano, ali ne lepljivo. Pokrijte ga krpom i ostavite da odstoji 30 minuta.
Zatim u činiji pomiješati mljeveno meso, crni luk, bijeli luk, vodu, so, biber i začinsko bilje po želji. Smeša treba da bude sočna, ali ne previše rijetka. Tijesto podijeliti na manje loptice (veličine mandarina) i svaku lopticu razvaljati u tanak krug.
Na jednu polovinu kruga stavite 1-2 kašike fila, a drugom polovinom preklopite fil da dobijete polumjesec. Dobro pritisnite ivice viljuškom da zapečatite čeburek. Zagrejte ulje u dubokom tiganju ili loncu. Ulje treba da bude dovoljno vruće, oko 180 stepeni Celzijusa, piše luftika.rs.