Politika

Nihad Uk: Meni je drago što su otvorene i teške teme, jer naš put u EU bit će put odricanja

Na Drugom političkom forumu na visokom nivou između Evropske unije i Bosne i Hercegovine koji se danas održava u Bruxellesu, "otvorene su i teške teme", a premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk kaže da su dogovorili nastavak usvajanja zakona i odluka na nivou Vijeća ministara BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Svi smo pokazali opredjeljenje za put u EU, što nije ništa novo. Meni je drago što su otvorene i teške teme, jer naš put u EU bit će put odricanja, izlaska iz političkog komoditeta a sve s jednim ciljem da osiguramo sve vrijednosti u BiH, one kojima teže porodice koje odlaze iz BiH”, kazao je Uk.

Pročitajte još

I da se razumijemo, dodao je, nije dominantan razlog odlaska “kvalitet života” već i svakodnevne teške teme koje unose neizvjesnost u živote od prijetnji disolucijama, ratom i slično. “Dogovorili smo da nastavimo sa dobro započetim usvajanjima zakona i odluka na Vijeća ministara BiH. Raduje me, nadam se ne samo deklarativna, podrška i opozicionih predstavnika da će podržati sve zakone i odluke koji nam stoje kao uslov”, naglasio je Uk.

Premijer Uk je naveo da su od komesara Verhelya imaju punu podršku na tom putu, „uz potpuno uvažavanje složenosti našeg sistema, koji će nam otvoriti i pregovore ali i stotine miliona eura za naše građane”. Naravno, moramo uraditi domaću zadaću koju smo već dogovorili a danas potvrdili – naglasio je Uk.

Skupom na visokom nivou kopredsjedavali su evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Prihvati notifikacije