Politika

Erol Avdović iz Belgije poručuje: "Bila bi velika strateška greška - prvenstveno od ključnih zemalja EU ako BiH..."

Erol Avdović, novinar, publicista i ambasador Bosne i Hercegovine u Belgiji objavio je kako teku razgovori sa ambasadorima EU ali i svoj stav o mogućem otvaranju pristupnih pregovora BiH sa EU.

FOTO: FACEBOOK / EROL AVDOVIĆ
FOTO: FACEBOOK / EROL AVDOVIĆ

U nastavku tekst Erola Avdića prenosimo u cijelosti:

“U svim zvaničnim diplomatskim susretima u svojstvu ambasadora Bosne i Hercegovine u Kraljevini Belgiji s glavnim diplomatama regije koji ovdje predstavljaju svoje zemlje, ali i s ambasadorima EU, sve do belgijskog suverena Nj. V. kralja Filipa (Philippe) u prvi plan naših razgovora izbijao je očekivani napredak BiH na putu ka članstvu u EU. Bez obzira što sam bilateralni ambasador, kojem je biti angažovan prvenstveno na odnosima između dvije zemlje – Bosne i Hercegovine i Belgije – to je trenutno najvažnije – pitanje svih pitanja:

Hoćemo li – ako, ili bolje rečeno – kad – dobijemo preporuku Evropske komisije za otvaranje pristupnih pregovora – u decembru biti dio istog paketa s Ukrajinom. Bila bi velika strateška greška – prvenstveno od strane ključnih zemalja EU, a time i evropskih institucija – ako Bosnu i Hercegovinu izostave iz tog procesa, i prebace je opet na drugi kolosjek gdje evropski vozovi odavno kasne.

Pročitajte još

Ukrajina je još u epicentru političkog spektra ovdje u Briselu, dok je Washington iznova zaokupljen Bliskim istokom, Jer, kako analizira ugledni magazin – Politico.eu – to je zato što Ukrajina bije “našu borbu” za demokratsku Evropu i za proširenje članstva EU: “Vi se borite ne samo za svoju slobodu, svoju demokratiju i svoju budućnost, već i za našu”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u ukrajinskom parlamentu prošlog vikenda. “Vi se borite za Evropu. To je nešto čega smo bolno svjesni.”

Tako je, ali za Evropu se bore i druge zemlje – poput Bosne i Hercegovine insistirajući na svojim tradicionalnim vrijednostima tolerancije i stremeći ka evropskim demokratskim normama i standardima koje se uvažavaju u evropskim zemljama, a u BiH zapostavljaju (ne uvjek zbog naših greški); ili nisu dovoljno zaživjele.

– Bila bi velika greška, neko će reći “fatalna”, ali strateška svakako, ako Bosna i Hercegovina ne bi bila dio tog (demokratskog) paketa. Jer, uz političku, ne dakle sasvim po kriterijima zasluga (merit based), valja to pošteno priznati od strane odgovornih čelnika EU – mora se imati i strateška vizija. Premjer Slovenije Robert Golob je u pravu kada kaže da Bosna i Hercegovina mora biti dio tog paketa (otvaranja pregovora) i zbog nove sigurnosne arhitekture Evrope; kao i Ukrajina i Moldavija čija se imena najčešće pominju. I da našoj zemlji, čak jednostavno treba “progledati kroz prste” i otvoriti EU pregovore sa službenim Sarajevom. Jer, u protivnom može biti nepredivih posljedica, ne saamo po zapadni Balkan, već i po Evropu.

Nastavit ćemo naše “lobiranje”, jer naši su racionalni argumenti za pridruženje EU – jači od striktnih zahtjeva za ispunjenjem svih uvjeta za članstvo. Da, ima naših grešaka, ali bilo je i pogrešnih reformiskih prioriteta (izborne umjesto pravosudne, ili reforme javne uprave itd.), koje je, u protekle skoro dvije godine “gurala” međunarodna zajednica – nažalost nastavlja egzodus mladih i mnogih drugih građana Bosne i Hercegovine ka zemljama EU. Rekao sam to njemačkom ambasadoru u Briselu u dva navrata, kada mi je govorio, da će Berlin prvo insistirati na ispunjenju svih zadataka koje je BiH dobila od EU.

Njemačka treba podržati otvaranje pristupnih pregovora za Bosnu i Hercegovinu do kraja ove godine. Uz sav dužni respekt, ne može samo Ukrajina (i Moldavija) biti u fokusu politike proširenja, pa ni naši susjedi bez BiH.

– Da, valja nam argumentirati koliko i lobirati. Nastavljamo u punom bilateralnom kapacitetu ovdje u sjedištu evropskih institucija. Zato želim to opet istaknuti: budućnost Evrope i EU ne zavisi samo od Ukrajine, već i od Bosne i Hercegovine. Što prije to svi shvatimo – ta će nam budućnost svima biti bolja i izvjesnija”, poručio je Erol Avdović.