Region

NESLAVNA LISTA Pet destinacija šampiona loše hrane na Jadranu

Hrvatska, dakle, definitivno nema status gastronomske turističke destinacije, u što se ovog ljeta uvjeravaju i donedavno preoptimistični ugostitelji kao i državni službenici u turizmu, koji moraju pronaći sve moguće izgovore da bi opravdali loše statistike.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Nažalost, pojedine veoma popularne turističke destinacije istodobno spadaju među najgora mjesta na Jadranu kad je riječ o hrani, piše plavakamenica.hr.

Evo liste pet izrazito mediokritetskih jadranskih restoranskih destinacija prema pisanju plavakamenice.hr koja je dala ocjenu nakon obilaska destinacija.

1. Makarska

“U  Makarskoj smo svojedobno usred sezone proveli četiri ili pet dana. Nismo uspjeli baš nigdje jesti barem pristojno, osim u jednom internacionalnom casual restoranu u vlasništvu velike hotelske grupe. Ali, i to je bilo tek pristojno. Sve ostalo variralo je između amaterskog kuhanja s groznim sastojcima i lošeg podražavanja navodno tradicijske dalmatinske kuhinje.  Makarska je restoranska scena ozbiljan debakl. Srećom, obližnji Tučepi su puno zanimljiviji ponajprije zahvaljujući restoranu Freyja.

2. Novi Vinodolski

U Novom Vinodolskom prije pet je godina radio odličan restoran u marini. Restoran je vodila obitelj Miletić iz legendarnog zagrebačkog Tača. Restoran je trajao točno tri mjeseca. Možda tri i pol. Kasnije se tamo uselila neka bezvezna zalogajnica. Veliki Resort Novi kojeg su lani kupili Slovenci, prije mnogo je godina krenuo s jednim svakodnevnim i jednim gourmet restoranom. Gourmet se brzo zatvorio, dok je u velikom hotelskom restoranu u ljeto 2022. radilo deset početnika koji nisu znali ispravno odmrznuti ribu, i tek jedan školovani chef. 

3. Grad Hvar

Grad  Hvar, koji spada među najveličanstvenija mjesta u Hrvatskoj, dugogodišnji je sinonim za ugostiteljske prevare, od pizze za 480 kuna puno prije recentnih inflacija, preko Carpe Diema do Garifula. U Hvaru smo unatrag dosta godina samo jednom dobro jeli, u restoranu Stajun. No, već i površni pogled na Stajunov recentni meni pokazuje da se i taj pristojni lokal priklonio općim, zapravo protugastronomskim pravilima ponašanja u  Hvaru.

4. Bol na Braču

Na Bolu ne postoje restorani i hoteli s prihvatljivom hranom, uz dvije iznimke. Jedna je Stinina kušaonica, koja je prepuna svaku večer. Druga je iznimka vrlo civilizirani restoran Riva, s lijepom terasom, pod uvjetom da ima svježu ribu. Jedne smo večeri svjedočili kako su Rivini ljubazni konobari gostima morali nuditi steakove norveškog lososa jer nije bilo jadranske ribe. Ništa drugo u  Bolu nije vrijedno pažnje.

5. Stotinjak ili više kilometara od Splita do Pelješca

Na dugoj cesti od Splita prema jugu, koja obuhvaća Komarnu, Metković, Opuzen i Ploče, ne postoji nažalost nijedan restoran zbog kojeg se vrijedi zaustaviti. Prije par godina relativno smo pristojno jeli u hotelu Merlot koji, međutim, nije imao pola jela s inače zanimljivo koncipiranog lokalnog menija. Ali je zato turistima nudio špagete bolognese”.