Magazin

Neobična kombinacija navodno je lijek protiv gripe: 40 miliona pregledalo recept od dva sastojka

Med i češnjak su već dugi niz godina cijenjeni zbog svojih zdravstvenih prednosti, a neki ljudi odlučuju kombinirati ove sastojke kako bi pojačali njihove pozitivne učinke.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

McKenzie Wheeler, blogerica koja se bavi zdravljem, dijeli svoje iskustvo s kombiniranjem imunološke podrške i blagodati češnjaka i sirovog meda putem fermentacije. Wheeler ističe kako fermentacija češnjaka dodatno naglašava njegove prednosti, a Rhian Stephenson, osnivač stranice o zdravlju, slaže se s njom, napominjući da su dobrobiti češnjaka tada posebno izražene.

Popularnost ove kombinacije raste na društvenim mrežama, s hashtagom #HoneyGarlic koji broji 40 miliona pregleda na TikToku. Ljudi ga koriste u nastojanju da se zaštite od bolesti tokom sezone prehlade i gripe, opisujući ga kao “tekuće zlato” i “novi omiljeni začin”, piše New York Post.

Navodno liječi gripu

Med, prema Nacionalnoj knjižnici medicine, pruža različite zdravstvene koristi, uključujući antioksidativne, antimikrobne, protuupalne i antikancerogene učinke. S druge strane, češnjak proizvodi spojeve sumpora, poput alina, koji podržavaju odgovor bijelih krvnih stanica u borbi protiv bolesti, te dialil disulfid i s-alil cistein s antivirusnim, protuupalnim i antifungalnim svojstvima.

Dr. Raj Arora naglašava da kombinacija sirovog meda i češnjaka, bilo sirovog, kao dodatka ili fermentiranog, navodno može jačati imunološki sustav te pomoći u prevenciji ili smanjenju ozbiljnosti bolesti, uključujući običnu prehladu.

Osim ljekovitih svojstava, dodana korist ovog spoja je i prirodna probiotička hrana, koja je povoljna za zdravlje crijeva. Preporučuje se fermentacija meda i češnjaka zajedno, uz svakodnevno “podrigivanje” staklenke kako bi se izbjegao pritisak tokom fermentacije. Potrebno je ostaviti smjesu na hladnom i suhom mjestu otprilike tri do četiri sedmice.