Magazin

Nekoliko je razloga zašto treba da jedemo kestenje

Već smo ušli u kišoviti period godine, kada bismo samo da se šćućurimo pod ćebe, grickamo omiljenu hranu i gledamo filmove i serije.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Obilježje jeseni pored ovoga i specifična hrana, poput kestenja.

Kesten je jako dobra namirnica koja u sebi sadrži vitamine, minerale i malo masti, piše “Blick”. Sada je pravo vrijeme za njihovu konzumaciju, a kada shvatite šta sve oni u sebi imaju, odmah ćete otići u prodavnicu.

Kestenje može biti zdrava užina zbog bogatog sadržaja vitamina B6. Recimo, ženama je potrebno oko 1.200 mikrograma ovog vitamina na dnevnom nivou, a kesten ga ima 350 mikrograma u samo 100 grama. Ovaj vitamin nam je koristan za jačanje imunom sistema, a utiče na stvaranje neurotransmitera u nervnom sistemu.

Ovaj orašasti plod ima u sebi i kalijum koji igra važnu ulogu u nervnoj provodljivosti i odgovoran je za regulisanje ravnoteže vode. Takođe, zbog visokog sadržaja vitamina C, možete pomoći svom imunosistemu da ojača.

Neke od veoma važnih karakteristika kestena su:

Može da spriječi bolesti srca

Pomaže u kontrolisanju nivoa šećera u krvi

Doprinosi povećavanju mineralne gustinu kostiju

Utiče na sprečavane hroničnih bolesti

Pomaže u kontroli krvnog pritiska

Blagotovrno djeluje na poboljšavanje funkcije mozga, prenosi Ona.