Svijet

"Nekoliko članica EU i NATO razmatraju slanje vojnika u Ukrajinu!"

Nekoliko članica NATO-a i Evropske unije razmatraju slanje vojnika u Ukrajinu na bilateralnoj osnovi, izjavio je u ponedjeljak slovački premijer Robert Fico.

FOTO: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
FOTO: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Arhiva

Fico, koji se dugo protivi vojnim isporukama Ukrajini i zauzeo je stav koji neki kritičari vide kao proruski, nije pružio detalje, a drugi evropski lideri nisu odmah komentirali njegove primjedbe.

On je to izjavio uoči sastanka evropskih čelnika u Parizu kome bi trebao prisustvovati tokom dana.

Ograničit ću se da kažem da ove teze (u pripremi za sastanak u Parizu) impliciraju da jedan broj zemalja članica NATO-a i EU razmišlja da će poslati svoje vojnike u Ukrajinu na bilateralnoj osnovi – kazao je Fico na televizijskom brifingu nakon sastanka Slovačkog vijeća sigurnosti.

Ne mogu reći u koje svrhe i šta bi oni tamo trebali da rade – kazao je on i dodao da Slovačka, članica EU i NATO-a, neće slati vojnike u Ukrajinu.

Članice NATO-a isporučile su Kijevu milijarde dolara oružja i municije i obučavaju ukrajinske snage. Čelnici NATO-a, uključujući američkog predsjednika Joea Bidena, naglašavaju, međutim, da zapadni vojni savez želi izbjeći direktan sukob s Rusijom, koji bi mogao dovesti do globalnog rata. Ni NATO ni saveznici iz NATO-a nisu strane u sukobu – izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg 14. februara.

NATO nije imao odmah komentar na Ficove primjedbe.

Pročitajte još

Upitan o komentarima, češki premijer Petr Fiala je rekao: Češka se sigurno ne sprema da pošalje vojnike u Ukrajinu, niko ne mora da brine o tome.

Fico je rekao da vidi rizik od velike eskalacije sukoba u Ukrajini, te da više informacija ne može biti otkriveno javnosti.

Dvadesetak evropskih čelnika, uključujući Fica, okupit će se u ponedjeljak u Parizu kako bi ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu poslali poruku o evropskoj odlučnosti Ukrajini i suprotstavili se narativu Kremlja da će Rusija sigurno pobijediti u ratu koji sada ulazi u treću godinu, saopćila je Francuska.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je evropske čelnike u Jelisejsku palatu na radni sastanak najavljen u kratkom roku zbog, kako njegovi savjetnici tvrde, eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko sedmica.

Fico je kazao kako sazivanje sastanka pokazuje da je strategija Zapada o Ukrajini propala. Dodao je da će učestvovati u konstruktivnom duhu, iako mu je materijal za razgovore “tjerao jezu niz kičmu”, prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije