Svijet

Južna Afrika na ročištu ICJ-a: Tel Aviv namjerno krši obavezujuće naloge ovog suda

Dvodnevno ročište pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Hagu počelo je u četvrtak primjedbama južnoafričke delegacije, pri čemu je ta zemlja podvukla "namjerno kršenje" od Izraela obavezujućih naredbi ovog suda.

FOTO: TWITTER /ICJ
FOTO: TWITTER /ICJ

Južna Afrika je zatražila saslušanja kako bi izvršila pritisak na uvođenje dodatnih privremenih mjera protiv Izraela, rekavši da je primorana da se vrati pred najviši sud UN-a zbog “nastavka uništavanja palestinskog naroda”.

Podvlačeći da su eskalirali napadi Izraela u Gazi, ta zemlja je tokom saslušanja poručila da Tel Aviv “namjerno krši obavezujuće naloge ovog suda”.

“Institucionalizirana nekažnjivost” navela je Izrael da se uključi u tekući “genocid”, upozoreno je, te dodano: “Južna Afrika je ovdje jer se palestinski narod suočava s genocidom u Gazi, a vaše prethodne naredbe nisu uspjele zaštititi ga od toga.”

– Bilo zbog nedostatka jasnoće šta tačno naređenja zahtijevaju, ili zbog toga što ih je Izrael odlučio ignorirati, one nisu bile efikasne – dodano je.

Navedeno je da pravo na samoodbranu “ne daje državi dozvolu da koristi neograničeno nasilje”, niti može “ikad opravdati genocid”.

Podsjećajući na presudu suda iz 2004. godine, Južna Afrika je poručila da “nemaju prava na samoodbranu okupacione države protiv teritorije koju okupira”.