Svijet

Ukrajinski predsjednik Zelenski potvrdio izazovnu situaciju na bojnom polju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je u srijedu da je situacija na bojnom polju teška, posebno u oblastima Donjecka i Harkova, javlja Anadolu.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Zelenski je potvrdio izvještaje o kretanju trupa iz grada Časiv Jar u Donjeckoj oblasti u grad Harkov, navodeći da pojačavaju pravce, uključujući i harkovski.

“Preuranjeno je donositi definitivne zaključke, ali imamo situaciju pod kontrolom”, naveo je Zelenski na Telegramu, napominjući da glavnokomandujući Oleksandr Sirski direktno nadgleda borbene operacije, aktivno se angažujući s brigadama na frontu.

Zelenski je otkazao planirana putovanja u Portugal i Španiju zbog izazovnih uslova na frontu.

U međuvremenu, ruska državna novinska agencija TASS tvrdi da je grupa ukrajinskih vojnika opkoljena u blizini Časiv Jara, a ruske snage osiguravaju perimetar koristeći artiljeriju i drugo oružje dugog dometa kako bi spriječile ukrajinske vojnike da napuste to područje.

Rusko ministarstvo odbrane je navelo da je Ukrajina intenzivirala napade koristeći rakete ATACMS američke proizvodnje, a deset ih je presretnuto tokom noći.

“Sistemi protivvazdušne odbrane uspješno su presreli deset taktičkih projektila ATACMS iznad poluostrva Krim”, navodi se u saopštenju.

Rusija i Ukrajina su u ratu od februara 2022. godine.