Retrovizor

Nekadašnji "Hit ljeta" Nikole Idžana: U 35 mjesta, 70 koncerata

Pri kraju godine kada sumira svoj pedesetogodišnji menadžerski rad na estradi, Nikola Idžan kaže da je u karijeri imao najveći uspjeh organizujući Jugoslovenski putujući muzički festival „Hit ljeta“ od 1977.do 1987. godine.

FOTO: TEPIĆ, ZDRAVKOVIĆ I KALEZIĆ/Z. JAKŠIĆ
FOTO: TEPIĆ, ZDRAVKOVIĆ I KALEZIĆ/Z. JAKŠIĆ

Posebno mu je bila uspješna 1979. godina kada je muzički karavan, koji je imao takmičarski karakter, putujući Jugoslavijom u ljeto obišao 35 mjesta i imao 70 koncerata. I brojka prisutne publike kada se sabera sa svih koncerata bila je impozantna, skoro milion posjetilaca! Čak je bio uspješniji i od „Putujućeg zemljotresa“, koji je imao Zdravko Čolić sljedeće godine.

Najveće interesovanje za koncerte je vladalo u Bosni i Hercegovini kada su pjevači gostovali u 23 mjesta i imali 25 koncerata!? Zbog velikog interesovanja u Bosanskom Brodu održana su dva koncerta, matine, od 17.00 sati i večernji od 20.30. I u Sarajevu su bila dva koncerta, prvi u Hrasnici, a drugi na stadionu „Željezničara“.

FOTO: TOMA ZDRAVKOVIĆ HIT LJETA 1979/Z. JAKŠIĆ
FOTO: TOMA ZDRAVKOVIĆ HIT LJETA 1979/Z. JAKŠIĆ
FOTO: ALMA EKMEČIĆ/Z. JAKŠIĆ
FOTO: ALMA EKMEČIĆ/Z. JAKŠIĆ
FOTO: KEMAL MONTENO/Z. JAKŠIĆ
FOTO: KEMAL MONTENO/Z. JAKŠIĆ
FOTO: ŠABAN ŠAULIĆ/Z. JAKŠIĆ
FOTO: ŠABAN ŠAULIĆ/Z. JAKŠIĆ

Zbog velikog interesovanja bilo je dana kada su morali da održe i po dva koncerta. Tako je, istog dana bio koncert u Višegradu i Priboju, Šamcu i Maglaju, Brčkom i Bijeljini. Pored nastupa u brojnim gradovima širom Jugoslavije „Hit ljeta ‘79“ je imao veliku posjetu u Ljubljani (Sportska dvorana „Tivoli“), Zagrebu (Dom sportova), Podgorici (Fudbalski stadion „Budućnost“), Skoplju (Stadion „Vardara“), Nišu (Stadion „Radničkog“) …

U Beogradu na Stadionu JNA bilo je finale pred 40.000 posjetilaca kada je u konkurenciji pjevača narodne muzike pobjedio Šaban Šaulić velikim hitom „Dva galeba bela“ i u konkurenciji izvođača zabavane muzike Kemal Monteno pjesmom: „Gitaro moja“.

FOTO: ŠABAN ŠAULIĆ I KEMAL MONTENO/Z. JAKŠIĆ
FOTO: ŠABAN ŠAULIĆ I KEMAL MONTENO/Z. JAKŠIĆ

Učesnici zabavne muzike bili su: Neda Ukraden, Kemal Monteno, Biljana Petrović, Miša Marković, Alma Ekmečić, Rade Vučković, dok su ekipu narodnjaka činili: Šaban Šaulić, Zorica Brunclik, Toma Zdravković, Nedeljko Bilkić, Zoran Kalezić, Meho Puzić, Dina Bajraktarević. Gosti su bili: Žika Nikolić, Asim Brkan, a voditelj je bio Nikola Idžan. Pokrovitelj: Zlatara Majdanpek. Producent, Nikola Idžan u saradnji sa Inerestradom iz Zagreba.

-Ja sam bio i voditelj, ne priučen već školovan jer sam od svoje petnaeste godine u Amaterskompozorištu u Prijedoru učio glumu i pripremao se za ovaj posao. Imao sam zapažene uloge u pozorišnim komadima „Tvrđava“, koja je rađena po istoimenom djelu Meše Selimovića i u predstavi „Hamlet u selu Mrduša Donja“. Uz to, vodio sam emiisije na Radio Prijedoru – „Omladinski studio“. Tako da nisam „pao sa neba“, već sam se pripremao za menadžersku karijeru. Razmišljao sam, što bih nekom drugom davao pare da vodi koncerte kad mogu sam. Imao sam sreće, prvi pjevači sa kojima sam radio bili su talični, legende Meho Puzić i Vida Pavlović. Poslije uspjeha sa njima sve je bilo lakše. Jer, imao sam „recepte“ za organizaciju koncerata, koje sam strogo čuvao – prisjeća se Nikola tih svojih početaka prije pedeset godina.

Evo za ilustraciju mjesta, koje je Idžan organizovao Bosni i Hercegovini:

8. jun 1979. g: Bosanski Brod, Dom sportova (18.00 časova i 20.30 časova).

9 . jun: Maglaj, Sportska dvorana (20.00). jun: Tuzla, Sportski stadion „Tušanj“ (20.00)

11 . jun: Višegrad (17.00). Priboj , Fudbalski stadion (20.00)

12 . jun: Sarajevo, Hrasnica (17.00), Sarajevo, Stadion „Grbavica“ (20.00)

13 . jun: Šamac (17.00), Modriča, Sportska dvorana (20.00).

14 . jun: Bosanska Dubica (17.00, Prijedor, Fudbalski stadion (20.00)

15 . jun: Doboj, Rukometni stadion (20.00).

16 . jun: Zenica, Stadion „Bilino polje“ (20.00). jun: Visoko (17.00), Kakanj, Stadion „Rudara“ (20.00).

18 . jun: Goražde (17.00), Foča, Fudbalski stadion (20.00).

19 . jun: Mostar, Stadion „Pod bijelim brijegom“ (20.00).

28 . jun: Brčko (17.00), Bijeljina, Fudbalski stadion (20.00).

29 . jun: Bosanska Gradiška , Fudbalski stadion „Kozara“ (20.00).

30.jun: Bugojno, Fudbalski stadion „Iskra“ (20.00).

1 . jul: Bihać, Fudbalski stadion „Jedinstvo“ (20.00).

2.jul: Banja Luka, Fudbalski stadion „Borca“ (20.00).

Organizovao je veliku jugoslovensku turneju sa grupom „Južni vetar“ 1986. godine sa pjevačima i pjevačicama: Draganom Mirković, Sinanom Sakićem, Miletom Kitićem, Šemsom Šuljaković, Kemalom Malovčićem.

Nikola Idžan sarađivao je i sa Silvanom Armenulić. Sa Šabanom počinje saradnju 1977. g. Od 1977. do g. radi putujući muzički festival „Hit leta“, po cijeloj Jugoslaviji.

FOTO: NIKOLA I MIROSLAV: SARADNJA DUGA DECENIJAMA
FOTO: NIKOLA I MIROSLAV: SARADNJA DUGA DECENIJAMA

Od 1995. godine nastavlja saradnju sa estradnim umjetncima, od 1995. do 2000. g. radi velike koncerte i turneje Šabanu Šauliću, Mitru Miriću, Sinanu Sakiću, Violeti Viki Miljković, Seki Aleksić, Džeju Ramadanovskom …

Od 2010. g. do današnjih dana sarađuje sa jednom od najvećih folk-zvijezdom, Miroslavom Ilićem. Sanjim je za 12 godina imao ugovoren skoro svaki vikend. Do sada je Miroslavu organizovao preko 500 koncerata i nastupa, koje je održao u sportskim dvoranama, na stadionima, trgovima i u klubovima.

Tekst i foto, Zoran JAKŠIĆ

Fotografije: „Hit leta“ 1979, Beograd, finale na Stadionu JNA

Prihvati notifikacije