Sarajevo

"Ne smijemo dozvoliti da nam se golgote ponavljaju!" Sve spremno za obilježavanje 32. godišnjice akcije Pretis

Centralna manifestacija vezana za obilježavanje 32. godišnjice Akcije „Pretis“ u četvrtak!

FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ

     Centralna manifestacija vezana za obilježavanje 32. godišnjice Akcije „Pretis“;  u okviru koje su,  u noći 17. na 18. april 1992. godine,  iz kruga ove tvornice, pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Republike BiH, uz pomoć združenih jedinica Teritorijalne odbrane BiH, u veoma dobro organizovanoj akciji,  izvršili  izuzimanje više od 1.100 protiv oklopnih raketa i minobacačkih granata koje su se kasnije pokazale presudnim za odbranu  Sarajeva i same Bosne i Hercegovine; održat će se u četvrtak (18. 04. 2024.).

Manifestacija će početi u 12 sati,  na platou ispred teretne kapije „Pretisa“,gdje su poginuli Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Ćirić.

Pola sata ranije, učesnici manifestacije, na glavnoj kapiji „Pretisa“, položit će cvijeće na Spomen obilježje izgrađeno na mjestu pogibije Safeta Hadžića, Seada Velića i Nermina  Zeljkovića.

        U okviru priprema za obilježavanje godišnjice ove akcije,  članovi Udruženja branilaca/boraca, organizatora i pokretača otpora „Patriotska liga“ Općine Vogošća, nosioci obilježavanja ove godišnjice,  danas su organizovali radnu akciju uređenja i čišćenja spomen obilježja na teretnoj i glavnoj kapiji “Pretisa”.

FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ

Detaljno su očistili prostor od otpadaka, korova i drugog rastinja oko spomenika, a sama spomen obilježja  oprali te pripremili cvijetne lijehe za sadnju cvijeća.

      “Naša je obaveza da se prisjećamo zasluga onih koji u nam omogućili da danas uživamo u miru i slobodi”, kaže Amir Bešlija, Predsjednik Udruženja branilaca/boraca, organizatora i pokretača otpora „Patriotska liga“ Općine Vogošća.

“Njihovo herojstvo ne smijemo zaboraviti. Kroz historiju znamo da nam se sve ono što smo zaboravljali opet ponavljalo. Ne smijemo dozvoliti da nam se golgote ponavljaju”, naglasio je Bešlija.