Region

NATO raspoređuje rezervne vojnike na Kosovu

NATO je rasporedio rezervne vojnike u svoju misiju na Kosovu (KFOR), objavio je danas jedan od komandanata misije, uoči isteka roka za uvođenje registarskih oznaka koje uvode kosovske vlasti a kojima se protive lokalni Srbi.

FOTO: VALDRIN XHEMAJ/EPA
FOTO: VALDRIN XHEMAJ/EPA

Raniji pokušaji da se uvedu tablice na većinski srpskom sjeveru Kosova doveli su do sukoba između policije i Srba koji su ljetos postavili cestovne blokade.

One su uklonjene kada su se u nadgledanje tog postupka uključili mirovnjaci NATO-a a kosovske vlasti produžile rok do 31. oktobra.

S približavanjem tog datuma raste bojazan od izbijanja sukoba između Kosova i Srbije, više od 20 godina otkad je NATO bombardovao Srbiju kako bi zaustavio nasilje nad albanskom većinom na Kosovu.

– U sklopu uobičajenog planiranja rasporeda snaga, postoje rezerve uvježbane za dolazak ovdje – rekao je komandant istočnog sektora KFOR-a, pukovnik Christopher Samulski novinarima u kampu Bondsteel.

Oko 3.700 NATO-ovih mirovnjaka trenutno je raspoređeno u bivšoj srbijanskoj pokrajini kako bi spriječili nasilje između etničkih Albanaca i Srba.

Američki oficir nije precizirao koliko je dodatnih vojnika stiglo na Kosovo, no spomenuo je jedinicu “veličine bataljona”.

Bataljon se obično sastoji od 500 do 1.000 vojnika, prenosi Hina.

Prihvati notifikacije