Sarajevo

NATO dodijelio nagrade u čast heroja iz cijele BiH

NATO Štab Sarajevo je sinoć održao inauguralnu ceremoniju dodjele nagrada u čast heroja iz cijele BiH koji su dali doprinos miru i sigurnosti u BiH i regionu.

FOTO: NATO
FOTO: NATO

Na gala prijemu kojem su prisustovale političke i vojne zvanice, kao i ambasadori NATO zemalja, priznanja su dodijeljena hitnim službama iz brojnih agencija BiH koje su pohitale u opasnost da bi pružile pomoć građanima Turske i Slovenije pogođene prirodnim katastrofama 2023. godine. Predstavnicima svih agencija koje su učestvovale u tim aktivnostima, uključujući Oružane snage BiH, Ministarstvo sigurnosti i agencije civilne zaštite na entitetskim nivoima i Brčko Distrikta, dodijeljene su nagrade ‘NATO Zvijezda.’

Komandantica NATO Štaba Sarajevo brigadna generalica Pamela L. McGaha je odala priznanje svim dobitnicima nagrade NATO Zvijezda na njihovim često herojskim nastojanjima. 

– Zadovoljstvo mi je večeras odati počast našem istorijskom Savezu i njegovoj 75. godišnjici, te našem trajnom partnerstvu s Bosnom i Hercegovinom. Večeras imamo priliku prepoznati sva vaša kolektivna nastojanja da pomognete da BiH i njeni građani budu sigurni i zaštićeni – navela je McGaha.

Na uručenju nagrada komandantici NATO Štaba Sarajevo pridružio se i Olav Reinertsen, ambasador Norveške koja je i NATO kontakt ambasada u BiH, opisavši ceremoniju kao “izuzetan NATO događaj koji slavi saradnju i predanost.”

Pored timova hitnih službi, priznanja su dobili i parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović i sekretar Delegacije PS BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Željko Grubešić za njihov doprinos u pružanju podrške demokratskom nadzoru odbrambenih i sigurnosnih institucija BiH. 

Također, brigadir Edin Fako koji je protekle tri godine predstavljao BiH kao stalni vojni predstavnik u NATO sjedištu u Briselu, te Emir Šabić koji je kao projektni oficir britanske ambasade u Sarajevu pomogao BiH da postane regionalni lider u pružanju mogućnosti ženama da imaju jednake uloge u garanciji sigurnosti. Priznanje je dodjeljeno Mirnesi Softić, koja je kao rukovodilac BiH Centra 112 nadzirala brojne krizne situacije, spašavala živote i imovinu, te timu iz Centra za mlade Tuzla koji neumorno rade da se glas mladih čuje u razgovorima o sigurnosti i budućnosti BiH.

Jedan od lidera Centra za mlade Tuzla Slobodan Blagovčanin je rekao da je to priznanje veliki vjetar u leđa, da je došlo neočekivano i da ih vjerovatno zbog toga dodatno čini ponosnim.

– U državi gdje su mladi često zaboravljeni i zanemareni, divno je znati da postoje organizacije i osobe koje vide naše zalaganje i koje nas smatraju ravnopravnim partnerima u procesu izgradnje mira i sigurnog društva u cjelini – naveo je Blagovčanin. 

Događaj je bio prilika da se proslavi kontinuirano snažno partnerstvo između NATO-a i Bosne i Hercegovine i da se izrazi zahvalnost svim partnerima Saveza u BiH na njihovom doprinosu i predanosti i podršci NATO Štabu Sarajevo i stabilnijoj budućnosti za sve u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz NATO Štaba Sarajevo.