Sok od cvekle lijek je u tečnom stanju od koga imunitet samo jača! Dobro obratite pažnju na recept koji naši stari znaju napamet:
Sastojci:
2 kg cvekle
3 kg šećera
3 kesice vanilin šećera
3 kesice limuntusa (limunske kiseline)
Priprema:
Cvekle operite, oljuštite, a potom izrežite na kolutove.
Šerpu napunite sa 3 litara hladne vode,pa kuvajte dok ne proključa, smanjite temperaturu i kuhajte još otprilike 30 minuta.
Sklonite sa šporeta, pa izvadite cveklu.
U šerpu dodajte šećer, pa mešajte dok se ne istopi. Na kraju dodajte vanilin šećer i limuntus, miješajući dok se sastojci ne sjedine.
U oprane i sterilisane staklene flaše sipajte vruć sok i dobro ih zatvorite.
Nakon što se sok ohladi na sobnoj temperaturi, stavite ga u frižider. Od date količine dobićete nekoliko litara soka koji možete razmutiti po želji, piše Espreso.