BiH

Naša stranka uputila oštre kritike SDA: Kasno su se sjetili radnika

SDA nije preduzela nijednu mjeru, niti izdvojila sredstva iz budžeta Federacije BiH kako bi se osigurala finansijska pomoć državnom javnom RTV servisu.

FOTO: NAŠA STRANKA
FOTO: NAŠA STRANKA

Povodom saopćenja Stranke demokratske akcije o rješavanju pitanja finansiranja Radiotelevizije Bosne i Hercegovine i Federalne radiotelevizije, te poziva rukovodstvu BHRT-a da potpiše ugovor o raspodjeli prihoda putem “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine” reagovali su iz Naše stranke.

Pročitajte još

– Ovakav način rješavanja pitanja finansiranja BHRT-a i Federalne televizije, koji je osmislila SDA, doveo je državni javni servis Radioteleviziju Bosne i Hercegovine u ozbiljnu opasnost od gašenja nakon godina uskraćivanja finansiranja kao rezultat neprovođenja Zakona o javnom RTV sistemu iz 2005. godine, što je upravo tako okarakterisano o posljednjem, novembarskom Izvještaju Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine.

Napominjemo da je Evropska komisija finansijsku održivost javnog servisa jasno navela unutar 14 prioriteta, koji su svojevrsna zadaća bh. vlastima prije nego se otvore pregovori o pridruživanju Evropskoj uniji. Umjesto da je SDA u periodu svoje vladavine od 2017. godine do 2022. godine insistirala na naplati RTV takse na jedinstven račun, kako je  predviđeno Zakonom o javnom RTV sistemu BiH, oni su prihvatili diktat iz Republike Srpske, gdje je prikupljena sredstva od takse u cijelosti zadržavala Radiotelevizija Republike Srpske. Tako je prešutno pristala na podjelu države, jer je putem “Elektroprivrede Bosne i Hercegovine” priskrbila Federalnoj radioteleviziji da se sva sredstva uplaćuju na njen račun, odnosno na račun ovog entitetskog javnog servisa.

SDA nije preduzela nijednu mjeru, niti izdvojila sredstva iz budžeta Federacije BiH kako bi se osigurala finansijska pomoć državnom javnom RTV servisu, kako bi se ublažile štete, nastale ovakvom raspodjelom. SDA nije preduzela nijednu mjeru kako bi se Javni RTV sistem vratio u zakonite okvire poslovanja, primijenio Zakon o javnom RTV sistemu BiH, niti napravila eventualne zakonske izmjene, koje bi osigurale finansijsku održivost BHRT-a. SDA nije dala inicijativu u Federalnom parlamentu za imenovanje Upravnog odbora Federalne radiotelevizije, koja je bez ovog organa upravljanja ostala još 2013. godine, kada je istekao i mandat generalnom direktoru Džemalu Šabiću.

Zato je licemjerno pozivati i Federalnu vladu i državnog ministra za promet i komunikacije, te od menadžmenta BHRT-a tražiti bilo šta, nakon što su kao vlast na državnom i federalnom nivou propustili sve prilike da ispune ovaj EU prioritet.

Ministarstvo za promet i komunikacije BiH, na čijem čelu je predsjednik Naše stranke Edin Forto, s partnerima u vlasti, SDP-om i Narodom i pravdom, intenzivno radi na pronalaženju rješenja, kojim bi se prvenstveno osigurale plate radnicima javnih servisa na državnom i federalnom nivou, uplata poreza i doprinosa na njihove lične dohodke, te riješilo pitanje finansijske održivosti Radiotelevizije Bosne i Hercegovine – poručuju iz Naše stranke.

Prihvati notifikacije