BiH

Naša stranka podržava Bećirovićeve prijedloge za ambasadore

Naša stranka u potpunosti podržava ustavno pravo i obavezu članova Predsjedništva BiH da predlažu ambasadore. Političke stranke ne trebaju direktno utjecati na taj proces.

FOTO: NAŠA STRANKA
FOTO: NAŠA STRANKA

Prijedlozi člana Predsjedništva Denisa Bećirovića koji su se pojavili u javnosti ukazuju da se dr. Bećirović rukovodio visokim i mjerljivim kriterijima, te da se radi o spoju karijernih diplomata i osoba s političkim iskustvom, po uzoru na dobre međunarodne demokratske prakse.

Posebno podržavamo prijedlog Damira Arnauta. Arnaut je ambasadorsku funkciju već obnašao u Australiji, gdje je uspješno radio u interesu svih građana BiH. Njegovo iskustvo uključuje advokatsku karijeru u Washingtonu, te značajno djelovanje u sudskim i skupštinskim klupama. Uz diplomsko i postdiplomsko obrazovanje na prestižnom Berkeley Univerzitetu, Arnaut je sasvim sigurno kvalifikovan da na najbolji način zastupa građane, firme i institucije cijele BiH, saopćeno je iz Naše stranke.

Podsjećamo, brojne reakcije stigle su na spisak od 14 imena ambasadora koji je objavljen u medijima, a koji je navodno prijedlog člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka. U SDP-u kažu da to nije njihov spisak, u Narodu i pravdi da nije ispoštovan dogovor, dok Milorad Dodik poručuje da imena poput Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta ne može podržati.

Prihvati notifikacije