Zdravlje

Narodni melem od kima i limunovog soka za grlo i krajnike

Narodni melem od kima i limunovog soka potiče od naših starih koji su imali veliko iskustvo u liječenju različitih bolesti, ali na prirodan način, bez lijekova.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK

Recepti su se prenosili s generacije na generaciju, bilježili i nikad se nisu zaboravljali. To je slučaj i sa melemom od kima i limunovog soka, narodnim lijekom koji se pokazao kao vrlo efikasan za liječenje upale grla i krajnika. Zabilježeno je da ovaj narodni lijek garantuje brz oporavak, a u lakšim slučajevima grlobolja može da prođe za samo 4 sata.

Kim je čuven zbog antibakterijskih efekata

Kim je dio ljudske ishrane već hiljadama godina. Uzgaja se na Bliskom istoku, Mediteranu, Indiji i Kini, a ljudi širom svijeta koriste kim kao začin u hrani, dok se njegovo ulje koristi za parfeme. Takođe je popularan lijek u tradicionalnoj medicini – i to s dobrim razlogom, jer kim sadrži mnogo zdravstvenih prednosti u samo nekoliko sitnih sjemenki.

Ljudi su generacijama koristili kim za liječenje stanja u rasponu od lošeg varenja i dijareje do glavobolje. U Indiji se koristio za liječenje kamena u bubrezima i bešici, za bolesti očiju, pa čak i gube. Sada naučna istraživanja pronalaze dokaze koji podržavaju mnoge od ovih tradicionalnih upotreba kima.

Istraživanja su, na primjer, pokazala da kim može da pomogne da se unište neke bakterije koje dospiju u tijelo. Laboratorijski nalazi su takođe dokazali da kim ograničava rast mikroorganizama, uključujući i Escherichia coli bakteriju. Njegova antibakterijska svojstva mogu da objasne zašto su ljudi tradicionalno koristili kim i kao konzervans, na primjer.

Ovaj narodni lijek koristi se za liječenje upale grla i krajnika, a potrebni sastojci su:

– 80 grama samljevenih sjemenki kima

– 250 ml vode

– kašičica limunovog soka ili nekoliko kapi propolisa

Prvo 80 grama samljevenih sjemenki kima preliti sa 200 ml vode i kuvati 15 minuta kako bi se dobila gusta, rastegljiva masa nalik socu od kafe. Smjesu procedite i dodajte 50 ml vode pa ponovo stavite da proključa. Skinite s vatre i dodajte kašičicu limunovog soka ili propolisa.

Napitak treba piti svakih 30 minuta po jednu kašiku. Već poslije 2 sata bol u grlu počeće polako da nestaje, a i gutanje će biti lakše. Tretman bi trebalo da traje 4 sata, a može i duže, u težim slučajevima. Ovaj napitak preporučuje se svima koji su više podložni prehladama, često imaju upaljeno grlo i probleme sa krajnicima, prenosi eklinika.