Politika

Naredne sedmice sastanak rukovodstva FBiH, Lendo nije pozvan

Za narednu srijedu je najavljen radno-konstitutivni sastanak parlamentarne većine oba doma Parlamenta Federacije BiH i članova Vlade Federacije BiH. Poziv nije upućen potpredsjedniku Federacije Refiku Lendi, koji ovo vidi kao isključivanje predstavnika Bošnjaka iz svih procesa.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Mirjana Marinković Lepić ističe da Bradara i Stojanović neće sastanku prisustvovati kao predstavnici Srba i Hrvata, već kao dio vladajuće većine.

Poziv na sastanak koji potpisuju predsjedatelji Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije Mirjana Marinković Lepić i Tomislav Martinović, adresiran je predsjednici Federacije Lidiji Bradari i potpredsjedniku Igoru Stojanoviću, ali ne i drugom potpredsjedniku Refiku Lendi. On kaže da nije dobio poziv, te nije upoznat s detaljima sastanka.

“Nemam pojma niti me interesuje, kad sam vidio kako vode Vladu i kako rade i da potcjenjuju Bošnjake, pa me ne interesuju ni Lidija ni Stojanović ni ovi ljudi koji to rade. Oni rade mimo Ustava i normi, i to je znak samo za Bošnjake kako moraju biti hrabri i sigurni i odlučni i ne smijemo dozvoliti da nas potcjenjuju na taj način”, kazao je potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo, prenosi BHRT.

Opozicija rukovodstvu Zastupničkog doma zamjera i to što mjesec dana nakon izbora Vlade nema sjednice ovog Doma. Predsjedateljica tvrdi kako posla za Zastupnički dom trenutno nema.

“Ostali smo sa jako malim brojem tačaka koje smo mogli staviti na sjednicu i koje nisu od esencijalne važnosti. Bilo bi nerentabilno i nepreduktivno da organiziramo sjednicu sa tri tačke dnevnog reda”, navodi predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirjana Marinković Lepić.

Predsjedatelj Kluba zastupnika DF-a Mahir Mešalić uputio je dva zahtjeva za sazivanje žurne sjednice ovog doma. U prvom zahtjevu traži smjenu ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević zbog uvredljivih izjava, a drugi zahtjev je upućen zbog pružanja pomoći poplavljenim područjima u Unsko-sanskom kantonu. Odgovor ni na jedan zahtjev nije dobio. Smatra da se kalkuliše, jer vladajuća koalicija nema stabilnu većinu.

“Igranje na ivici većine od 50-51 zastupnika nije za njih baš preporučljivo da sazivaju sjednicu i mislim da je to razlog zašto su kalkulisali. Valjda oko pomoći svim građanima, oko pomoći na poplavljenim područjima imamo jednoglasan konsenzus”, smatra Mešalić.

Iako nisu imali sjednice, zastupnici i rukovodstvo, uredno će primiti plate za prošli mjesec.

Ako poslanik šalje zahtjev za hitnu sjednicu, on mora imati potpise 20 poslanika kako bi se sjednica mogla organizirati.

Prihvati notifikacije