BiH

Naprijed: Propalo imenovanje novog direktora KCUS-a potvrđuje da Trojka nema kapacitet niti program da vodi državu

Slučaj sa propalim imenovanjem novog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu pokazuje da aktuelna koalicija Trojka nema unutrašnji kapacitet niti kredibilitet da funkcionalno i efikasno vodi državne poslove, navodi stranka „Naprijed“.

FOTO: GRAD SARAJEVO
FOTO: GRAD SARAJEVO
Ilustracija

Ako nisu u stanju da ispoštuju unutrašnji dogovor, kako će biti u stanju da izvuku državu iz problema i nestabilnosti.Pored toga, na ovaj način ruše kredibilitet i ustanove ali i čestitih kadrova kao što je dr Ismet Gavrankapetanović.

To je neozbiljno i veoma štetno po zajednicu. Blokada imenovanja novog direktora samo potvrđuje da odnosi u koaliciji nisu utemeljeni na programu i da nije riječ o programskoj koaliciji, o čemu su od samog početka govorili lideri Trojke.

Ovaj slučaj pokazuje da Trojkom upravljaju interesne grupe, koje se dogovaraju i sukobljavaju u skladu sa njihovim interesima, a ne interesima građana. Smatramo da upravljanje javnim institucijama, posebno zdravstvenim mora biti prepušteno struci, a ne političkim prepucavanjima – navode iz ove stranke.

Stranka „Naprijed“ poziva građane da i ovaj događaj shvate kao poruku da su potrebne nove politike, lišene trulih kompromisa na račun države spremne da relevantno i stručno vode i unapređuju institucije ove države. Međusobne optužbe i izdaje unutar koalicije pokazuju da ovakav način, sa ovakvim akterima, neće uspostaviti snažan probosanski blok koji će pokrenuti državu „Naprijed“, nego će se zadržati u tami interesno-nepotističkih i familijarno-zemljačkih odnosa u kojima se gleda samo vlastiti, a ne opći interes – navode iz ove stranke.