Politika

Iz stranke Naprijed objasnili zašto se nisu odazvali pozivu Elmedina Konakovića

"Mi želimo biti drugačiji, i iskreno se baviti ovim pitanjima na visoko profesionalnom i intelektualnom nivou…"

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Stranka Naprijed, čiji je predsjednik Šemsudin Mehmedović, poslala je saopštenje u kojem je objasnila razloge zašto su odbili poziv ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića na sastanak predstavnika Bošnjaka u BiH i regionu.

Saopštenje stranke Naprijed prenosimo u cijelosti:

“Razmišljali smo podržati ideju okupljanja Bošnjaka regiona jer kao iskusni dugogodišnji političari znamo odlično da dijalog nema alternativu, ali nismo prihvatili poziv predsjednika Naroda i pravde za skup koji će se održati u Sarajevu.

Iz nekoliko razloga: Očekivali smo sve do danas, da će osim pozivnice i liste sa imenima učesnika dostaviti i radni materijal, kako bi eventualno donijeli odluku da možda i prisustvujemo skupu. Nažalost, od toga ništa, što samo dodatno potvrđuje površnost ovog poteza.

Prvobitno je dobra ideja doživljena u javnosti kao političko pregrupisavanje za izbore, upravo zbog loše pripreme! Mi u NAPRIJED ne želimo biti dio niti jedne od evidentnih grupacija, jer je takva politička percepcija i dovela BiH i Bošnjake u ovakav položaj.

Razgovarati o iznimno važnom političkom pitanju- nacionalna politika Bošnjaka- identitetskim pitanjima, jezik, religija, tradicija, kultura, obrazovanje, historija…iziskuje temeljite pripreme, organizaciju, te obiman radni materijal sa smjernicama o kojima treba diskutirati i donijeti važne zaključke i odluke za budućnost Bošnjaka u regionu.

Podsjećamo stoga na Bošnjački sabor iz 1993. koji je organiziran na inicijativu VKBI-a, a učesnici su bili političari, predstavnici javnog, kulturnog i vjerskog života Bosne i Hercegovine. Zbog toga insistiramo da na skupu na kojem se treba diskutirati o Bošnjacima i nacionalnoj politici, ne smiju biti samo političari, i to odabrani neselektivno i po ko zna kojim kriterijima.

Za definiranje nacionalne politike moraju biti aktivni svi, od akademika, do profesora, vjerskih poglavara i svih onih koji se bave bošnjačkim identitetom. Pogrešan je i tajming sazivanja ovog skupa, pred vaskršnje okupljanje Srba, što bi im dalo politički legitimitet, a koji će se očigledno svesti na isprazne diskusije.

Od diletantizma i ispraznih priča Bošnjaci nikada dobra nisu vidjeli, a posebno ne kada ih podržava Vučić, kao što je to slučaj sa ovim skupom, koji mu odlično ide u prilog za realizaciju projekta ‘srpski svet’.

Potrebno je sve dobro pripremiti, organizirati, pozvati sve koji mogu dati svoj doprinos, jer pitanje nacionalne politike Bošnjaka nije u nadležnosti isključivo političara, pa onda sazivati ovakve skupove. Bojim se da navrat nanos okupljanje, međusobna prozivanja, ega, sujete i nažalost utrka, ko će biti prvi u Bošnjaka, mogu imati samo dodatne negativne posljedice po ionako razjedinjene Bošnjake, kako u BiH tako i u regionu. Mi želimo biti drugačiji, i iskreno se baviti ovim pitanjima na visoko profesionalnom i intelektualnom nivou.”