Politika

Šemsudin Mehmedović: ”Velikodržavni projekti Srbije i Hrvatske nisu ugašeni. Pregovori sa EU nisu suštinski otvoreni. Zakoni nisu evropski!”

Gost podcasta ‘MimoVas’ sa Mimo Šahinpašićem ove sedmice bio je Šemsudin Mehmedović, predsjednik političkog pokreta ‘Naprijed’.

Šemsudin Mehmedović
FOTO: BOSNAINFO

Pročitajte još

Nakon što je Mehmedović izašao iz SDA gdje je bio jedan od osnivača stranke, pokrenuo je novi politički projekat, privukao mnoge važne i značajne ljude u Bosni i Hercegovini i otvorio vrata mladim ljudima da svojim djelovanjem pokušaju promijeniti odnose u BiH.

Politički projekat ‘Naprijed’

Svjesni smo težine političke situacije, odnosno ambijenta u BiH, posebno nakon svih dešavanja na svjetskoj političkoj sceni a u kontekstu pretenzija prema BiH – to je jedan od najvažnijih motiva za pokretanje novog političkog projekta. Ovako Mehmedović pojašnjava razloge nastanka političkog projekta ‘Naprijed’.

”Moja stalna težnja, i kroz bivšu političku stranku koju sam osnivao, gradio, njegovao, razvijao i štitio njen integritet i ugled kod građana BiH, ali je očigledno da, naročito nakon posljednih izjava da je to porodično naslijeđe, ja to poštujem i neću ružno govoriti protiv drugih stranaka ali to je naša politička orjentacija, novog političkog pokreta ‘Naprijed’” – kaže Mehmedović i dodaje da su u BiH trenutno teški politički odnosi jer u BiH imamo političke satelite naših susjeda koji nisu ugasili svoje velikodržavne ambicije prema BiH.

Velikodržavni projekti Srbije i Hrvatske nisu ugašeni

”Imamo Srbiju kao faktor nestabilnosti na prostorima Balkana, koja s vremena na vrijeme promijeni svoj režim ali ostaje i dalje taj velikodržavni projekat i ambicije prema BiH skoro pa otvorenim. Naravno, oni mijenjaju ime, nekada je to ‘Velika Srbija’, nekada je to ‘Srpski svet’, nekada je odbrana srpskih svetosti ali uvijek su to pretenzije da zadrže kontrolu bar nad jednim dijelom Bosne i Hercegovine.” – kaže Mehmedović i smatra da iz BiH nema adekvatnog političkog odgovora.

Mehmedović: Spreman sam za koaliciju ali na bazi programa

Koalicija ne zbog vlasti već zbog programa i konkretnih mjera – na ovakvu koaliciju Mehmedović bi pristao uz obavezu potpisivanja ugovora i jasno definisanih ciljeva.

”Nama ne treba deklarativno, mi smo spremni potpisati ugovor u kojem ćemo reći ako za 6 mjeseci ili godinu ne ispunimo određeni procenat, raskidamo koaliciju. To je politika. Ostavka tjera drugu stranu na drugačiji pristup. Treba nam ta brza izmjenjivost jer tako možemo doći do pozitivnih rezultata.”

Konaković je napravio dobar potez u pogrešno vrijeme

Upitan da prokomentariše skup Bošnjaka kojeg je, između ostaloga, organizovao Konaković, Mehmedović smatra da je skup dobar ali da nije organizovan na pravi način niti u pravo vrijeme.

”Iskren da budem nisam ništa loše vidio u tome, čak sam prepoznao da je to nastavak jedne političke inicijative koja je nastavak moje i gospođe Emilije Redžepi, zamjenice premijera Kosova. Mi smo zapravo sastavili dužnosnike sa Balkana prvenstveno Bošnjake i imali smo ambiciju da napravimo Forum bošnjačkih političkih predstavnika, da pokušamo izjednačiti pristup nekim inicijativama kao što je Otvoreni Balkan ili Berlinski proces.” – kaže Šemsudin Mehmedović.

Mehmedović: Viznin režim sa Kosovom je na štetu Bošnjaka

”BiH viznim režimom sa Kosovom je kaznila samo Bošnjake. Hrvati i Srbi imaju dokumente i mogu putovati ali Bošnjaci iz BiH i ljudi sa Kosova ne, potrebna je rigorozna procedura da biste putovali između ove dvije zemlje.” – pojašnjava.

Trojka nema usaglašen pristup. Pregovori sa EU nisu suštinski otvoreni

”Imate taj snishodljiv pristup nekih iz Trojke prema HDZ i SNSD, kažu dajte da ne talasamo i da idemo naprijed. Da, treba ići naprijed ali sa političkom pokretom Naprijed a ne na način kako to oni rade. Zakoni koje smo usvojili a koji su kao evropski zakoni su nefunkcionalni, neprovodivi a oni se busaju u prsa – evo otvorili su nam pregovore. Nisu se otvorila, otvoriće se onda kada se otvore poglavlja.” – tumači Mehedović i smatra da aktualna vlast nije u stanju provoditi te reforme.

Mehmedović: Tešanj je primjer kako treba razvijati Bosnu i Hercegovinu

”Mi smo razvili lokalnu Razvojnu agenciju koja će balansisari između obrazovanja spram privrede. Tada smo definisali pet strateških ciljeva. Mi smo mnogo ulagali u ljudske resurse, svim studentima smo davali stipendije. Zato što kada čovjek koji je živio, radio u Tešnju imao je benefite od tog grada. Tešanj je danas ekonomski motor BiH i primjer na kojem želimo graditi bolju, drugačiju i jaču Bosnu i Hercegovinu.” – ističe Mehmedović.