Politika

Mehmedović: Pregovori neće garantirati sigurnost koju članstvo u NATO-u može pružiti

Predsjednik stranke Naprijed i državni zastupnik Šemsudin Mehmedović reagovao je povodom vijesti iz Evropske komisije koja će dati preporuku za otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Odlične vijesti za Bosnu i Hercegovinu iz Brisela. Odluka o preporuci otvaranja pregovora za članstvo u Evropskoj uniji je historijski važna. Ali, mi znamo da ta odluka dolazi relativno kasno i kao potvrda promijenjenih geopolitičkih okolnosti, a ne suštinskog napretka u BiH te da za sigurnu budućnost moramo ojačati državu i institucije. Niko nema pravo ovu odluku EU monetizirati kao svoj predizborni poen“, rekao je Mehmedović.

Pročitajte još

Naglasio je da prijetnje za BiH i dalje postoje, a pregovori neće garantirati sigurnost, koju članstvo u NATO-u može pružiti.

EU jeste naš vanjsko-politički cilj, ali niko u EU neće za nas napraviti pravedan i funkcionalan sistem u kojem će naša djeca vidjeti nadu za bolje sutra, a ne biti jeftina i predana radna snaga u bogatim državama EU. Zato EU pravna stečevina treba nama, a ne EU. Zato moramo naprijed”, kazao je Mehmedović na kraju.