Prirodni probiotik koji jača tijelo i čisti crijeva.
Ako želite da očistite crijeva, podignete nivo energije i obogatite ishranu korisnim bakterijama, domaći probiotik jogurt je pravi izbor za vas. Možete ga pripremiti na dva načina – sa životinjskim ili biljnim mlekom, u zavisnosti od vaših potreba i životnog stila.
Zašto domaći, a ne kupovni jogurt?
Za razliku od industrijskih verzija, domaći jogurt prolazi kroz dužu fermentaciju i obogaćen je probiotičkim vlaknima (inulinom) koja hrane dobre bakterije. Kada ove bakterije stignu do vaših crijeva, one pomažu varenju, jačaju imunitet i podižu vitalnost.
Priprema klasičnog probiotskog jogurta: Koristite punomasno kravlje mlijeko ili mješavinu mlijeka i pavlake, dodajte probiotik u prahu, dve kašike gustog jogurta (kao grčka varijanta) za starter, i malo inulina kao hranu za bakterije.
Priprema biljnog, kokosovog jogurta: Potrebno vam je kokosovo mleko, zaslađivač po izboru (poput meda ili javorovog sirupa) i probiotik u prahu. Ova verzija je pogodna za vegane i osobe sa intolerancijom na laktozu.
Sastojci:
– 1 litar mlijeka 3.2% mm
– 1-2 kašike čvrstog jogurta i ostali sastojci.
Obavezno mlijeko i jogurt držite barem 2 sata na sobnoj temperaturi. Razlog je što dobre bakterije iz jogurta treba da se probude i nastave svoj proces u toplom mleku. Ukoliko je mlijeko hladno uništićete ih.
Sve što vam sada preostae je 12 sati čekanja. Proces sazrijevanja može trajati i duže ukoliko vam je u prostoriji niža temperatura. Možete ga ostaviti i 24 sata da stoji ako je neophodno.
Ovaj jogurt možete kombinovati uz musli, voće i žitarice, piše Krstarica.