Svijet

NAPETOST RASTE: Tajvan uradio potez koji je razbjesnio Kineze

Tajvanski izbori iduće godine izbor su između demokracije i autokracije, rekao je potpredsjednik William Lai u intervjuu objavljenom nakon što je Kina izvela vojne vježbe oko otoka u ljutnji zbog njegova posjeta SAD-u ovoga mjeseca.

FOTO: EPA-EFE/XINHUA/LI YUN
FOTO: EPA-EFE/XINHUA/LI YUN

Lai, koji je favorit na predsjedničkim izborima u siječnju, kratko se zaustavio u Sjedinjenim Državama ovog mjeseca na putu za i iz Paragvaja, što je izazvalo bijes u Pekingu koji ga smatra opasnim separatistom s obzirom na to da Kina smatra Tajvan dijelom svog teritorija, prenosi Hina.

Tajvansko ministarstvo odbrane priopćilo je u nedjelju ujutro da je u posljednja 24 sata 25 aviona kineskog ratnog zrakoplovstva prešlo središnju liniju Tajvanskog tjesnaca, koji je prije služio kao neslužbena barijera između dviju strana.

Zastrašivanje glasača

To uključuje borbene zrakoplove Su-30 i J-11, prema karti koju je objavilo ministarstvo, iako nije bilo neposrednih znakova da Kina nastavlja svoje vježbe u nedjelju.

Tajvanski dužnosnici rekli su da će Kina vjerovatno izvesti vojne vježbe u blizini otoka, koristeći Laijeva zaustavljanja u SAD-u kao izgovor za zastrašivanje glasača uoči predsjedničkih izbora iduće godine da se “plaše rata”.

U intervjuu za tajvansku televizijsku postaju koji je emitiran kasno u subotu, ali koji je održan dok je bio u New Yorku prošlog vikenda, Lai je rekao da nije na Kini da odlučuje tko će pobijediti na izborima.

“To je protivno duhu tajvanske demokracije i predstavlja veliku štetu tajvanskom demokratskom sustavu”, rekao je.

Pročitajte još

Nema razloga da Kina “galami oko ničega” kada su u pitanju putovanja tajvanskih čelnika u inozemstvo, rekao je Lai.

“Moj stav je da Tajvan nije dio Narodne Republike Kine. Spremni smo se povezati s međunarodnom zajednicom i razgovarati s Kinom pod garancijom sigurnosti”, dodao je.

Kina već dugo želi “pripojiti” Tajvan i to nije nešto što je počelo pod vladom vladajuće Demokratske progresivne stranke (DPP), rekao je, ukazujući na bitke duž kineske obale 1950-ih u kojima je Kina zauzela otočiće pod kontrolom Tajvana.

“Ovi izbori nisu izbor između mira i rata. Ne možemo naručiti s jelovnika, izabrati mir pa da bude mir, izabrati rat pa da bude rat. To nije slučaj, ali ono što jest je da imamo pravo izabrati želimo li demokraciju ili autokraciju”, rekao je Lai.

Kina je zatražila da tajvanska vlada prihvati da su obje strane Tajvanskog tjesnaca dio “jedne Kine”, što je ona odbila učiniti.

Kineske subotnje vježbe bile su mnogo skromnije od dvije runde ratnih vježbi oko Tajvana koje su se održale prošlog augusta i u aprilu ove godine.

Poziv SAD-a

Kina i Sjedinjene Države sada se pokušavaju ponovno angažirati, pogotovo jer bi se kineski i američki čelnici mogli sastati na regionalnom samitu u San Franciscu kasnije tokom godine.

Odbrambeni analitičar Alexander Neill sa sjedištem u Singapuru, rekao je kako se čini da je Kina kalibrirala razmjere vježbi kako bi ukazala na poentu, ali ne kako bi uznemirila šire diplomatske napore.

SAD je u subotu pozvao Kinu da prestane vršiti pritisak na Tajvan.

“Tražimo od Pekinga da prestane sa svojim vojnim, diplomatskim i ekonomskim pritiskom na Tajvan i da se umjesto toga uključi u smisleni dijalog s Tajvanom”, rekao je glasnogovornik State Departmenta za Reuters.

SAD će nastaviti pažljivo pratiti vježbe, dodao je.

Prihvati notifikacije