Svijet

Tajvan odbio ponudu Kine za pomoć nakon zemljotresa

Vlada u Taipeiju u srijedu je odbila ponudu Kine za pomoć nakon zemljotresa jačine 7,4 stepena koji je pogodio istočnu obalu Tajvana, prenosi Anadolu.

FOTO:  EPA-EFE/THE CENTRAL NEWS AGENCY
FOTO: EPA-EFE/THE CENTRAL NEWS AGENCY

Kineski ured za poslove s Tajvanom ponudio je pomoć u slučaju katastrofe na ostrvu nakon potresa, ali je tajvansko vijeće za kopnene poslove izjavilo da im nije potrebna.

“Veoma cijenimo njihovu zabrinutost, ali nema potrebe da nam kopnena strana pomaže u pružanju pomoći u katastrofama”, navodi se.

Tajvan, koji Kina vidi kao dio svoje teritorije, djeluje nezavisno od osnivanja Narodne Republike Kine 1949. godine.

Iako je Tajvan dozvolio donacije Kine u gotovini u prethodnim potresima, nije dozvolio kineskim timovima da učestvuju u pomoći u katastrofama i spašavanju.

Pročitajte još

U međuvremenu, brojne zemlje, posebno Japan, ponudile su pomoć Tajvanu za pomoć u katastrofama i spašavanje.

Među rijetkim državama koje imaju diplomatske odnose s Tajvanom, Gvatemala i Paragvaj također su podijelili poruke podrške.

Potres jačine 7,4 stepena Rihterove skale koji je pogodio istočnu obalu Tajvana rano u srijedu usmrtio je najmanje devet ljudi.

Ovo je najjači potres koji je pogodio ovu ostrvsku državu u posljednjih 25 godina. Oko 2.400 ljudi poginulo je 1999. godine kada je potres jačine 7,7 stepeni po Rihterovoj skali pogodio Tajvan u toku noći.