Svijet

Više od 100 kineskih borbenih aviona leti oko Tajvana

Tajvan je registrovao više od 100 kineskih vojnih aviona koji su letjeli oko njegovog ostrva u jednom danu.

FOTO: BJÖRN TROTZKI
FOTO: BJÖRN TROTZKI

Ministarstvo odbrane u Tajpeju saopštilo je u ponedeljak da su u roku od 24 do 6 sati (po lokalnom vremenu) zabilježena 103 aviona LNR i devet pomorskih brodova. Kineska vojska skoro svakodnevno leti u to područje. Ovaj put broj je bio relativno visok i iznosio je 103 aviona.

“Pozivamo vlasti u Pekingu da preuzmu odgovornost i odmah zaustave takve jednostrane, destruktivne akcije”, saopćilo je ministarstvo odbrane Tajvana. Prema informacijama, 40 aviona je preletjelo simboličnu središnju liniju u Tajvanskom moreuzu, tjesnacu između Republike Tajvan i Narodne Republike Kine. Time su prodrli u zonu protivvazdušne odbrane na jugoistoku i jugozapadu Tajvana.

“Tajvan je dio kineske teritorije i ne postoji takozvana srednja linija u Tajvanskom moreuzu, rekla je u ponedjeljak glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning”.

Kina, kojom vlada Komunistička partija, vidi Tajvan, sa oko 24 miliona stanovnika, kao dio svoje teritorije. Peking stoga osjetljivo reaguje kada delegacije drugih zemalja posjete zemlju ili obećaju podršku. Nedavno je Kina sankcionirala dvije američke odbrambene kompanije zbog prodaje oružja Tajvanu, objavilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi oe24.

Prošlog vikenda predstavnici Kine i SAD-a razgovarali su jedni s drugima u nekoliko rundi na Malti. Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je savjetniku za nacionalnu sigurnost Jakeu Sullivanu da je pitanje Tajvana “crvena linija” koju ne bi trebalo prelaziti u odnosima Kine i SAD-a, prema kineskim izvorima. Prema Bijeloj kući, SAD i Kina žele da održe dalje razgovore na “najvišem nivou” u narednim mjesecima.

Tajvan ima nezavisnu vladu od 1949. Peking je prijetio invazijom u prošlosti. Nedavno su posmatrači takođe pretpostavili da kineska vojska održava veliku vježbu u zapadnom Pacifiku, gdje se nalazi Tajvan. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije dalo nikakve informacije i pozvalo je da se izbjegnu provokacije koje su narušile mir u Tajvanskom moreuzu.

Sukob između Pekinga i Tajpeja seže do građanskog rata u Kini: nakon poraza od komunista, nacionalna kineska vlada pobjegla je sa svojim trupama na Tajvan. Ostrvom se od tada upravlja nezavisno, dok je Komunistička Narodna Republika proglašena u Pekingu 1949. godine.

Prihvati notifikacije