BiH

Napeto na sjednici Predstavničkog doma PSBiH

Postavljanjem poslaničkih pitanja na koja članovi Vijeća ministara BiH odgovaraju odmah, usmeno, počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Nakon toga uslijedit će utvrđivanje dnevnog reda današnje sjednice, na kojem bi trebalo da se nađu principi Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koji su predložili poslanici Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš, a kojim se predviđa kažnjavanje narušavanja suvereniteta Bosne i Hercegovine.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH danas nije utvrdila usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe predloženog zakona, te će se poslanici nakon obavljene rasprave izjašnjavati o negativnom mišljenju Komisije.

Predviđeno je i razmatranje principa Prijedloga zakona o dopunama Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić, sa negativnim mišljenjem Ustavnopravne komisija.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ustavnopravna komisija danas, drugi put, nije utvrdila usklađenost s Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, niti je podržala principe predloženog zakona, tako da će se poslanici danas izjašnjavati o drugom negativnom mišljenju Komisije.

Predloženi zakon ima za cilj da trajno osigura materijalnu podršku za ostvarivanje vrhunskih sportskih rezultata svih naših reprezentativnih selekcija i sportista pojedinaca, te da se osigura trajno finansiranje izgradnje i održavanja sportskih objekata kroz poseban Fond koji će biti uspostavljen – naveo je predlagač.

Pred poslanicima bi se, između ostalog, trebao naći i Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o zastavi BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić, a koji predviđa da se u navedenom zakonu riječi “zajedničke institucije” zamijene riječima “institucije Bosne i Hercegovine”.

S obzirom na to da Kolegij nije postigao saglasnost o predloženom zakonu, poslanici će se o njemu izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Prijedlog rezolucije o pravu na slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini u skladu s evropskim standardima, čiji su predlagači poslanici Aida Baručija, Sabina Ćudić, Rejhana Dervišević, Jasmin Imamović, Mia Karamehić-Abazović, Predrag Kojović, Saša Magazinović, Albin Muslić, Nihad Omerović, Ermina Salkičević-Dizdarević i Denis Zvizdić.

Prihvati notifikacije