Život

NAMA DOBRO POZNATE SLIKE Metro stanice u Harkovu pretvorene u osnovne škole (FOTO)

U jeku rata u Ukrajini učenici u Harkovu školovanje nastavljaju u improviziranim učionicama u metro stanicama, a slike malo starije Bosance i Hercegovce vraćaju u ratne 90-te kada smo osnovnu školu pohađali po podrumima u komšiluku.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Harkov je i dalje česta meta ruskih raketnih napada, zbog čega su metro stanice adaptirane za održavanje nastave za više od hiljadu osnovaca. Lokalna vlast u Harkovu osigurala je i hranu za učenike, kao i prevoz i pratnju do kuće, javlja Anadolu.

Direktorica Odjela za obrazovanje pri gradskim vlastima Harkova Olga Demenko kazala je u razgovoru za Anadolu da su škole postale mete ruskih napada početkom rata i da se nastava širom Ukrajine uglavnom odvija u online formatu.

Ističući da je nastava za osnovce u harkovskim metro stanicama počela ovog septembra, Demenko je rekla da u pet stanica nastavu pohađa ukupno 1.080 učenika, koji su razvrstani u 64 razredna odjeljenja.

“Srednjoškolci su se navikli na online nastavu i sposobni su da je koriste, ali mališanima je potrebna socijalizacija u školi. Među 64 razreda imamo 26 odjeljenja prvačića. Za njih je nastava veoma važna“, pojasnila je Demenko.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

U tim školama su, pored nastavnog osoblja, angažirani i psiholozi, zdravstveno osoblje i pripadnici snaga sigurnosti.

“Prinuđeni smo da na ovaj način obrazujemo djecu koja su budućnost Ukrajine. Nadamo se da će rat završiti i da će mir biti uspostavljen, a djeca vraćena u učionice“, zaključila je Demenko.

Učiteljica Natalija Petrenko istakla je da su mnogi osnovci s porodicama izbjegli iz Ukrajine, ali da je i za njih organizirana večernja škola u online formatu.

“Važno je da djecu vratimo u učionice i oni ovdje imaju adekvatne uvjete i sretni su. U početku su roditelji bili zabrinuti, ali sada su se uvjerili da je nastava dobro organizirana“, kazala je Petrenko.

I pedijatrica Lilija Bogdan je angažirana u jednoj od škola u metro stanicama i zadužena je da prati zdravstveno stanje učenika.

“Nadgledamo djecu, vršimo redovne kontrole. Djeca se ovdje osjećaju dobro. Veseli su i raspoloženi“, rekla je Bogdan.

Prihvati notifikacije