Svijet

BROJ ŽRTAVA RASTE 11 poginulih, 35 ranjenih u ruskom napadu na Harkov

Najmanje 11 osoba je ubijeno, a 35 ih je povrijeđeno u ruskom napadu na hipermarket u ukrajinskom gradu Harkovu, rekao je gradonačelnik Ihor Terekhov, javlja Anadolu.

FOTO: AA
FOTO: AA

Terehov je u izjavi na Telegramu rekao da su bačene dvije aviobombe, optužujući Rusiju da je “namjerno gađala” civilni objekat. Dodao je kako se četiri osobe vode kao nestale.

U odvojenom saopćenju, šef regionalne administracije Oleh Sinehubov rekao je da se usljed napada zapalio hipermarket, koji se proširio na površinu od preko 15.000 kvadratnih metara.

Predsjednik Volodimir Zelenski opisao je napad kao “ludilo” i požalio se na nedostatak sistema protivzračne obrane, pozivajući međunarodne partnere da ih osiguraju što je prije moguće.

Pročitajte još

“Za sada se procjenjuje da je u hipermarketu bilo više od 200 ljudi. Sve hitne službe već su na licu mjesta i pružaju pomoć, spašavaju ljude i gase požar koji je potpuno zahvatio zgradu. Ima poginulih i povrijeđenih”, naveo je Zelenski.

Da je Ukrajina imala odgovarajuće sisteme protivzračne odbrane i moderne borbene avione, ruski udari poput ovog bili bi spriječeni, rekao je Zelenski.

“Potrebno nam je značajno poboljšanje protivzračne odbrane i dovoljne sposobnosti, to je zadatak koji se mora izvršiti i može se izvršiti samo zajedno sa svijetom”, dodao je Zelenski.

Regionalno tužilaštvo u Harkovu saopćilo je da su napadi izvedeni iz ruske regije Belgorod, te kako je pokrenut kazneni postupak.

Kasnije tokom dana, ruska vojska je napala Centralni park u Harkovu, rekao je gradonačelnik Terekhov u odvojenoj izjavi.

Rusija još nije komentirala tvrdnje Ukrajine.