Svijet

Ukrajina tvrdi da se situacija u regiji Harkov značajno pogoršala

Vrhovni komandant Ukrajine Oleksandr Syrskyi u nedjelju je rekao da se situacija na liniji fronta s Rusijom u sjeveroistočnoj regiji Harkov značajno pogoršala tokom sedmice, prenosi Anadolu.

Harkov
FOTO: EPA/ GEORGE IVANCHENKO

“Ove sedmice situacija u Harkovskoj oblasti značajno se pogoršala. Trenutno su u toku borbe u područjima duž državne granice s Ruskom Federacijom”, rekao je Syrskyi na Telegramu.

Istakavši da je situacija na terenu “teška”, Syrskyi je rekao da odbrambene snage čine sve da zadrže odbrambene linije i položaje, kao i da nanesu štetu ruskim snagama.

Pročitajte još

Dodao je da se nastavljaju žestoki sukobi u pravcu Kupijanska, Siverska, Limana i Pokrovska te da se situacija “veoma dinamično” mijenja.

“U nekim područjima neprijatelj ima djelimičan uspjeh, u drugim – odbrambene snage potiskuju neprijatelja i poboljšavaju njihov taktički položaj”, dodao je.

Ukrajinski komandant je rekao da Rusija s pokušajima da zauzme grad Časiv Jar, te da povrati izgubljenu poziciju u blizini Kliščijevke.

“Uprkos teškoj situaciji na frontu, vrši se rotacija jedinica radi odmora vojnika i obnavljanja borbene sposobnosti brigada”, rekao je Syrskyi.

Ministarstvo odbrane Ukrajine u petak je saopštilo da su ruske snage pokušale probiti odbranu zemlje u regiji Harkov, otvarajući novi front u sukobu koji je fokusiran na istok i jug zemlje.