Magazin

Najvalitetnije namirnice po grupama i sadržaju hranljivih materija

Naučnici kažu da određene namirnice mogu pomoći u prevenciji i usporavanju razvoja bolesti kao što su katarakta, makularna degeneracija, glaukom i dijabetička retinopatija.

FOTO: FREEPIK
FOTO: FREEPIK
Ilustracija

Zdravlje očiju zavisi ne samo od genetike i redovnih pregleda kod oftalmologa, veći od pravilne ishrane. Naše oči su organ koji je izuzetno podložan oštećenjima izazvanim starenjem, UV zračenjem, oksidativnim stresom i upalama. Zato je ishrana bogata antioksidansima, zdravim mastima, vitaminima i mineralima od ključnog značaja.

Postoji li idealna „hrana za oči“?

Naučnici kažu da određene namirnice mogu pomoći u prevenciji i usporavanju razvoja bolesti kao što su katarakta, makularna degeneracija, glaukom i dijabetička retinopatija. U nastavku su grupisane najvažnije namirnice za zdravlje očiju, podeljene po vrstama hrane, kako bi vam bilo lakše da ih uvrstite u svakodnevni jelovnik.

Izvori životinjskog porekla za oči koje će biti duže zdravije

Pre svega, to je žumance, bogato luteinom i zeaksantinom, antioksidansima ključnim za zdravlje makule, kao i vitaminom A, važnim za noćni vid. Džigerica (jetra) je najkoncentrovaniji prirodni izvor vitamina A.

Meso doprinosi unosu cinka koji igra ulogu u očuvanju mrežnjače. Ostrige su takođe naročito bogate cinkom, važne za noćni vid i zdravlje žute mrlje. Masna riba (losos, sardina, skuša) obiluje omega-3 masnim kiselinama (EPA i DHA), koje štite mrežnjaču i podstiču stvaranje suza.

Konačno, mlečni proizvodi su odličan dodatni izvor vitamina A.

Povrće kao hrana za oči

Šargarepa je poznata po beta-karotenu (provitamin A), koji se pretvara u vitamin A u organizmu.  Spanać i kelj su puni luteina, zeaksantina i beta-karotena. Peršun i grašak sadrže značajne količine antioksidanata korisnih za makulu.

Slatki kukuruz i crveno grožđe obiluju bogati karotenoidima, podržavaju zdravlje očne jagodice i pozadinskih struktura oka. Brokoli paprika puni su vitamina C, koji je posebno koncentrisan u očnoj vodici.

Koje voće je najzdravije?

Citrusno voće (limun, narandža, grejp) je snažan izvor vitamina C, važnog za očuvanje providnosti sočiva i prevenciju katarakte, a crveno grožđe dodatni izvor zeaksantina. Avokado sadrži zdrave masti koje pomažu boljoj apsorpciji karotenoida iz povrća.

Orašasti plodovi i semenke

Bademi i seme suncokreta bogati su vitaminom E, koji štiti mrežnjaču bogatu masnim kiselinama. Pistaći sadrže lutein, dobar za zaštitu od plave svetlosti. Kikiriki i seme bundeve su odlični izvori cinka.

Biljna ulja

Ulje suncokreta i ulje noćurka sadrže gama-linolensku kiselinu, omega-6 masnu kiselinu sa protivupalnim dejstvom, korisnu kod suvog oka. Laneno ulje je najbolji izvor vitamina E i biljnih omega-3 masnih kiselina.

Dodaci ishrani (po potrebi)

Ukoliko ishranom ne možete uneti dovoljno određenih nutrijenata, mogu se koristiti suplementi:vitamin A (za noćni vid i zdravlje rožnjače)vitamin C (snažan antioksidans za očnu vodicu)vitamin E (zaštita masnih delova mrežnjače)cink (neophodan za enzime vida)lutein i zeaksantin (koncentrisani u makuli, štite od degeneracije žute mrljeOmega-3 masne kiseline (EPA i DHA) (za zdravlje mrežnjače i proizvodnju suza), piše eklinika.