Zdravlje

Najbolji desert za smanjenje rizika od demencije, prema mišljenju nutricionista

Navikli smo očekivati da ćemo s godinama zaboravljati stvari ili imati problema s obavljanjem osnovnih zadataka. No takvi kognitivni problemi nisu uvijek normalan dio starenja. U nekima od nas to može biti znak ozbiljnijeg stanja poznatog kao demencije.

FOTO: O SVEMU I SVAČEMU/ YOUTUBE/ SCREENSHOT
FOTO: O SVEMU I SVAČEMU/ YOUTUBE/ SCREENSHOT

“Demencija je pad moždane funkcije koji dovodi do zbunjenosti, gubitka pamćenja, promjena raspoloženja i, u nekim slučajevima, do gubitka ili slabljenja tjelesnih funkcija”, objašnjava Laura M. Ali, magistra znanosti i registrirana dijetetičarka. Iako genetika i dob imaju utjecaj na rizik od razvoja demencije, i drugi faktori poput prehrane, tjelesne aktivnosti i sna povezani su s ovim stanjem.

Pročitajte još

Srećom, postoji jedna namirnica koja bi mogla štititi mozak od propadanja – tamna čokolada. Njezin glavni sastojak, kakao, bogat je flavonolima koji mogu pomoći zdravlju i funkciji mozga. No važni su i količina i izvor kakaa. U nastavku saznajte kako kakao može koristiti vašem mozgu.

Zašto tamna čokolada može podržati zdravlje mozga

Bogata je antioksidansima

Kao i mnoge biljke, kakao sadrži biljne spojeve poznate kao flavanoli, koji imaju antioksidativna svojstva. “Flavanoli imaju antioksidativno i protuupalno djelovanje, a posebno su poznati po tome što podržavaju protok krvi i zdravlje krvnih žila”, kaže dijetetičarka Ghida Arnaout.

Flavanoli iz kakaa mogu biti osobito korisni za mozak jer štite živčane stanice i sprječavaju upalne procese u mozgu. “Štite stanice od oksidativnog oštećenja i smanjuju upale u cijelom tijelu, pa tako i u mozgu”, dodaje dijetetičarka Anne Danahy.

Podržava zdravlje krvnih žila

“Velika prednost flavanola iz kakaa je što štite krvne žile i omogućuju im da se lakše opuste i prošire dok krv prolazi kroz njih”, objašnjava Danahy. Zahvaljujući zdravijim krvnim žilama, mozak bolje prima kisik i hranjive tvari, a otpadne tvari se učinkovitije uklanjaju. To je ključno za smanjenje rizika od demencije jer nedostatak kisika i protoka krvi može oštetiti moždane stanice i potaknuti kognitivni pad ili vaskularnu demenciju.

Može smanjiti rizik od inzulinske rezistencije

Neka su istraživanja pokazala da prehrana bogata flavanolima može imati zaštitni učinak protiv inzulinske rezistencije. Kada je razina inzulina previsoka, protok krvi se može smanjiti, što negativno utječe na rad mozga.Iako postoji povezanost između inzulinske rezistencije i zdravlja mozga, mehanizmi tog utjecaja još se istražuju.

Pazite na dodane šećere

Čokoladne pločice i drugi slatki proizvodi s kakaom, poput kolača i keksa, često sadrže visoke količine dodanog šećera. A previše dodanog šećera može imati negativan učinak na zdravlje mozga. Zato je važno obratiti pažnju na izvor i oblik kakaa kako biste smanjili unos šećera, a zadržali koristi koje kakao pruža.