Magazin

VIDEO Na nebu iznad Havaja pojavila se misteriozna spirala

Krajem januara ove godine se na noćnome nebu iznad Havaja pojavila sablasna plavkasta spirala.

FOTO: SPACE.COM
FOTO: SPACE.COM

Mada ovaj fenomen podsjeća na scenu iz naučno-fantastičnih filmova u kojima vanzemaljci kreiraju neku vrstu “svemirskih vrata” kako bi stigli do Zemlje ili koji prikazuju procjep između paralelnih svemira, njegov uzrok ima prirodne korijene, odnosno vjerovatno je povezan s lansiranjem satelita SpaceX.

Japanski Nacionalni astronomski opservatorij je ovu misterioznu spiralu uočio 18. januara, neposredno nakon što je SpaceX lansirao raketu Falcon 9 koja je prenosila veliki vojni satelit. Astronom Ichi Tanaka se te večeri bavio nekim drugim istraživanjem te nije ispočetka primijetio formiranje ovog čudnovatog oblika pred “nosom” teleskopa Subaru, sve dok mu neko nije poslao snimak zaslona s YouTubea.

Misteriozna leteća spirala

“Kada sam otvorio Slack, vidio sam snimak. Izgledalo je nevjerovatno”, rekao je Tanaka za The Guardian. Zvjezdarnica je zatim na Twitteru podijelila fotografiju ovog vrtloga i objavila video snimak spiralne formacije koja leti iznad vulkana Mauna Kea, a zatim se raspršuje.

“Subaru-Asahi Star Camera snimila je misterioznu leteću spiralu iznad Maunakee na Havajima. Izgleda da je spirala povezana s lansiranjem novog satelita firme SpaceX”, napisao je teleskop Subaru na Twitteru, prenosi Index.

Još uvijek nema službene potvrde da se zaista radi o lansiranju satelita, ali svi dokazi vode u tom smjeru. Naime, ovo nije prvi put da se nakon lansiranja SpaceX-a iznad naših glava formirao takav oblik. Sličan fenomen je primijećen u junu 2022. iznad Queenstowna na Novom Zelandu također poslije lansiranja na Floridi.

Prihvati notifikacije