BiH

 "Moramo ljudima reći istinu o diplomi Sebije Izetbegović"

Rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj gostovao je na TVSA.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE/TVSA
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE/TVSA

Govorilo se o broju upisanih studenata u novoj akademskoj godini te i o vanrednoj sjednici senata koja slijedi.

O novoj akademskoj godini Rifat Škrijelj navodi kako je zadovoljan početkom.

Nedovoljan broj studenata

No, ističe da nije zadovoljan brojem studenata.

“Ozbiljan pad broja studenata. Ne samo mi nego i u regiji. Dešava se odliv mladih ljudi zbog političke i ekonomske nesigurnosti. Na prvom ciklusu imamo 60 posto studenata. Na drugom manje od 40 posto. To je nedovoljno.

Sjednici senata Univerziteta imat će dvije tačke dnevnog reda. Jedna od njih jeste i revizija diploma. Mi reviziju radimo svake godine. Javnost će se iznenaditi kada iznesemo podatke od 2016. do 2022. godine, da se vidi koliko je prekontrolisano diploma.

Ova tačka je probudila medije i javnost. To nam govori da je to pitanje trebalo ranije i riješiti. Nismo bili jedini akteri. Sada su se stvari promijenile te je novi zakon napravio prostora za regulisanje ovakvih pitanja”, kazao je Škrijelj.

O “spornim” diplomama koje se spominju u javnosti rektor Univerziteta objašnjava:

“Uredna dokumentacija u dosijeu Konakovića, za master i prvi ciklus studija, to je period koji je bio pokriven i elektronskim sistemom.

U slučaju Sebije Izetbegović, situacija je drugačija jer se školovanje na masteru odvijalo u dvije države, ali u tom slučaju je formiran predmet u Tužilaštvu. Nisam kompetentan da to komentarišem.

Moramo skinuti hipoteku s univerziteta, saopćit ćemo javnosti šta je istina u vezi tog slučaja”.

Prihvati notifikacije